3 z 19
Poprzednie
Następne
Szok cenowy w sklepach. Za te produkty rok temu płaciliśmy zdecydowanie mniej. Oto dane
Olej - 35,9%
Jak podkreśla dr Robert Orpych z Wyższej Szkoły Bankowej w Chorzowie., wynik dla kategorii produktów tłuszczowych jest niezwykle wysoki, ale z nieznaczną tendencją malejącą. Od sierpnia dynamika wzrostu cen z miesiąca na miesiąc jest niższa.
– Moim zdaniem, są dwie główne przyczyny tej sytuacji z produktami tłuszczowymi. Po pierwsze, wysokie ceny zredukowały popyt i wolumeny sprzedaży tłuszczów. Po drugie, po pandemii poprawiły się nieco warunki logistyczne i efektywność łańcuchów dostaw. Poza tym zbiory były niezłe, więc olej krajowy jest dostępny, a on pozostaje tańszy. Margaryna to przecież przetworzone oleje, a przetwórstwo kosztuje – podkreśla dr Maria Andrzej Faliński, były wieloletni dyrektor generalny POHID-u.