Jak czytamy w komunikacie na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki.
Sprawdź również:
Ostrzeżenia GIS: Te produkty mogą szkodzić zdrowiu i życiu!
Uwaga, spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.
To może Cię zainteresować
Uwaga, alergicy! Zjedzenie tego produktu może wywołać uczulenie!
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt – Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym
- Producent: Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów
- Numer partii: 23.02.2020
- Data minimalnej trwałości: 23.02.2020
Sprawą zajęła się Państwowa Inspekcja Sanitarna
Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie, do którego zgodnie z deklaracją producenta związek ten (i jego pochodne) nie jest dodawany.
WAŻNE: Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanego w komunikacie produktu.
![Substancje alergenne w żywności! Ostrzeżenie GIS. Uwaga alergicy, ważne ostrzeżenie! [9.12.2019]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/f6/cf/5dd4352a6d214_p.jpg?1574188332)
