
Amarantus
Amarantus polecany jest diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Jest to produkt sycący, ale nie tuczący - amarantus zawiera 2 razy więcej błonnika niż kasza jęczmienna, przy czym posiada większość jej zalet: witamin z grupy B, wapń, żelazo i kwas foliowy. Amarantus docenią seniorzy. Zawiera skwalen, który ma właściwości przeciwutleniające i opóźniające starzenie. Spożywanie amarantusa obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga jej przepływ przez tętnice więcowe.

Kuskus
Kuskus jest jedną z najłatwiejszych w przygotowaniu kasz. Nie wymaga płukania czy długiego gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem i pozwolić mu napęcznieć!
Chociaż podobnie jak inne kasze zawiera minerały i witaminy z grupy B, posiada stosunkowo niską zawartość błonnika. Jest za to bardzo lekkostrawny.

Kasza kukurydziana
Mało popularna w Polsce kasza kukurydziana ma bardzo dobry wpływ na wzrok i układ odpornościowy. Ze wszystkich kasz, zawiera największą ilość witaminy A oraz cenny selen. Znacząco zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B.