Tłusty czwartek, to jak wiadomo, ruchowe święto, które przypada na ostatni czwartek przed wielkim postem. [
Pączki - przepis na tłusty czwartek [Magda Gessler]
Chociaż dla niektórych pączki domowej roboty mogą stanowić wyzwanie, to zapewniamy, że wcale nie jest to tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Pączki co prawda są czasochłonne, ale nic nie daje takiej satysfakcji jak samodzielnie upieczone pączki. Szczególnie, że w tłusty czwartek może być problem z ich zakupem bo kolejki w cukierniach są bardzo duże. Przedstawiamy przepis na pączki tylko z 9 jajek!!!
Lista składników:
- mąka pszenna 750 gr
- drożdże świeże 75 gr
- cukier 15 łyżki
- żółtka 9 sztuk
- cukier puder 150 gr
- spirytus 15 łyżki
- sól 0,5 łyżeczki
- masło 180 gr
- marmolada owocowa słoiczek
- cukier puder do oprószenia 1 szklanka
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozcieramy dodając do nich 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować.
- Zagniatamy składniki, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ). Wyrośnięte pączki smażymy na oleju rozgrzanym do temp. 180 C, do momentu, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia.
- Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem.

Wideo