
Kotlety mielone dla miłośników sera
Dodanie sera do kotletów mielonych sprawi, że będą one przyjemnie miękkie, rozpływające się w ustach, kremowe. Sprawdzą się przede wszystkim odmiany, które szybko się topią, takie jak mozarella (jeśli chcemy wrzucić ser do środka). Ser możemy dodawać też do panierki – tu dobre będą gatunki ,,suche” które łatwo można zetrzeć na drobnej tarce np. parmezan.

Kotlety mielone z kapustą
Kotlety mielone z białą kapustą to tzw. gołąbki bez zawijania. Robi się je o wiele szybciej niż te tradycyjne, a smakują tak samo dobrze! Wystarczy do mięsa dodać posiekanej kapusty i gotowe. Kapustę warto wcześniej posolić i odstawić aż puści soki – dzięki temu będzie bardziej miękka, co ułatwi formowanie pulpetów.

Kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim
Jeśli kochasz kuchnię grecką, hiszpańską czy włoską to masz szerokie pole do popisu. Do mielonych możesz dodać kapary, suszone pomidory z oleju, oliwki zielone i czarne, a także ostre papryczki.