9 z 26

fot. Tomasz Mateusiak
Sytuacja nr 5
No więc dobrze. Może więc w takiej sytuacji uciec się do doznań smakowych? Niestety, także i tu w górach czeka na nas wiele rozczarowań. Zdarza się bowiem, że turyści zamiast pysznego oscypka (który sprzedawczyni zachwalała nam jako oryginalny owczy ser) kupią...
10 z 26

...rozpadający się produkt seropodobny.
11 z 26

fot. Tomasz Mateusiak
Sytuacja nr 6
To może więc spróbować osławionej góralskiej kuchni? Ile to słyszeliśmy przecież o podhalańskich karczmach gdzie stoły wprost uginają się od jedzenia, za które zapłacimy śmiesznie mały rachunek.
12 z 26

fot. Tomasz Mateusiak
Oczywiście. Dalej są takie miejsca, ale niestety ciężko je już znaleźć. Dziś zazwyczaj w restauracjach regionu za 20 - 30 złotych dostaniemy co najwyżej... przystawkę.