
Sery
Żółty ser w plasterkach powinniśmy przechowywać do 4 dni. W większym kawałku może poleżeć nawet 3-4 tygodnie, zwłaszcza jeśli jest to ser podwędzany. Biały ser twarogowy zepsuje się już po 48 godzinach. Wilgotne i miękkie sery pleśniowe powinniśmy zużyć do 2 tygodni od otwarcia opakowani. Najdłużej mogą leżeć sery twarde i długodojrzewające - cheddar, bursztyn lub parmiggiano reggiano. Nic im nie będzie przez nawet 4 miesiące.

Mleko
Niewiele potrzeba aby mleko się popsuło - otwarte, w lodówce powinno stać nie dłużej niż 48 godzin. Mleko można mrozić, chociaż wtedy zmieni nieco konsystencję - w zamrażarce możemy je przechowywać do 3 tygodni.

Owoce
Jagody, wiśnie, maliny i truskawki wytrzymają najwyżej 2 dni. Morele wytrzymają 5 dni, cytrusy 3 tygodnie, jabłka 3 tygodnie. Unikajmy przechowywania w lodówce owoców tropikalnych.

Warzywa
Nie wszystkie warzywa powinniśmy przechowywać w lodówce - w niskiej temperaturze szybciej psują się pomidory, ogórki i cukinia. Cebulę i ziemniaki lepiej trzymać w spiżarni. Większość sałat, rzodkiewkę i kukurydzę powinniśmy przechowywać w lodówce najwyżej przez 2-3 dni. Brukselka, szpinak, szparagi i brokuły mogą leżeć w lodówce nie dłużej niż 3-5 dni. Tydzień może wytrzymać kalafior, kapusta oraz niektóre odmiany sałaty. Papryka, buraki i seler poleżą 1-2 tygodnie, natomiast marchewka 3-4. Awokado wytrzyma 3 dni, ale jest to podstępny produkt i trzeba na bieżąco kontrolować stopień jego dojrzałości.