Sery trudne, ale smaczne
Zmarła w 1932 roku Aniela Potulicka nie miała spadkobierców. Na mocy testamentu hrabiny powstała Fundacja Potulicka, która przejęła folwark i prowadzi gospodarstwo także dzisiaj. Od kilku lat Ślesin kojarzy się z serami ze spiżarni hrabiny Potulickiej. Spiżarni pełnej serów dojrzewających, pleśniowych, twarogowych. W odcinku dowiemy się który z nich jest najtrudniejszy do wyprodukowania.
Wiekowa tradycja
To wyjątkowe miejsce łączy w sobie historię i współczesność.
- Ślesin położony jest na obszarze Natura 2000. Bliskość Noteci i Kanału Bydgoskiego zapewnia odpowiednie zaopatrzenie stawów w czystą wodę, tworząc idealne warunki do hodowli karpia. Fundacja hrabiny Potulickiej pozostała wierna metodom chowu znanym w gospodarce karpiowej od drugiej połowy XIX wieku. Gospodarstwo ma już ponad 100 lat tradycji! – opowiada w odcinku nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine”.
W tym odcinku kucharz przygotuje…

Nakielskiego karpia smażonego w cieście z wędzonego sera Ślesiniak
- 1 filet z karpia nakielskiego
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka octu spirytusowego
- Zioła prowansalskie do smaku
Ciasto
- 100g sera wędzonego Ślesiniak
- 80g mąki pszennej np. tortowej
- 90ml mleka
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Skórka otarta z cytryny
- Szczypta gałki muszkatołowej
Do smażenia
- Olej ok 100ml
- Masło 40g
- Tymianek świeży 3 gałązki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
Podajemy z sosem z naturalnego sera Ślesińskiego z fasolką szparagową, jabłkami i miętą.
Odcinek powstał we współpracy z: