Dlaczego w Bydgoszczy nie ma żadnego dużego średniowiecznego kościoła? Jak to możliwe, ze dawniej Toruń był od Bydgoszczy nawet siedmiokrotnie większy, a dziś gród na Brdą to największe miasto regionu?
Rafał Godziemski poszuka odpowiedzi na te i inne pytania. Nie zabranie oczywiście pysznego, autorskiego dania.
- Wybierając przepis na dzisiaj, zastanawiałem się czy postawić na kuchnię inspirowaną zawartością sakw dawnych wędrowców, np. czerstwym chlebem – tak zwanych chrupackim lub flisackim - czy jednak zostać przy rybach rzecznych – mówi mistrz kuchni.
Na co się zdecydował?

Zobaczcie film!
PRZEPIS
Zupa chlebowa
- Litr wody
- Kilka kromek chleba na zakwasie
- Olej do smażenia
- Cebula
- 4 ząbki czosnku
- Kawałek wędzonego boczku
- Ziele angielskie CYKORIA
- Lubczyk CYKORIA
- Liść laurowy CYKORIA
- Majeranek CYKORIA
- Sól morska CYKORIA
- Pieprz kolorowy CYKORIA
- 2 łyżki masła
- Szczypiorek
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Natka pietruszki
- Kilka łyżek śmietany
PARTNERZY
Polskie Przetwory
Cykoria