W PRL-u władza próbowała ingerować w wiele sfer życia. W 1959 roku minister handlu zarządził, że poniedziałki będą daniami bezmięsnymi w sklepach i tzw. placówkach gastronomicznych. Oczywiście w trosce o zdrowie obywateli...
- Obywateli jedzących, według władzy, za dużo mięsa, a za mało podrobów, które oficjalnie mięsem nie były. Oczywiście ta polityka miała po prostu przysłonić problem niedoboru mięsa na rynku - mówi Rafał Godziemski.
Kulinarne historie z PRL-u
Toruńskie Muzeum PRL-u położone jest nieopodal dworca Toruń-Miasto. W budynku znajdziemy m.in. PRL-owskie mieszkanie pełne dawnych mebli, a także odtworzone biuro komisariatu milicji. To miejsce, które idealnie nadaje się do wspominania historii z czasów sprzed transformacji ustrojowej.
- Władysław Gomułka, I Sekretarz KC PZPR słynął ze skąpstwa. Przekonywał, że Polska Ludowa nie musi importować cytryn, bo przecież witamina C jest też w kiszonej kapuście. Premier Józef Cyrankiewicz nie podzielał tego poglądu. W czasie spotkania miał zaproponować towarzyszowi Władysława herbatę. Według anegdoty podał ją z… kiszoną kapustą. Gomułka ustąpił i czasami udawało się kupić cytryny w PRL-u - opowiada Rafał Godziemski.
A z jakich składników skorzysta nasz prowadzący w dzisiejszym programie?
Panierowana mortadela z farszem pieczarkowo-czosnkowym
- Mortadela z papryką – plaster grubości 3 cm
- Pieczarka
- Cebula
- 2 jaka
- Tymianek CYKORIA
- Szczypiorek
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Odrobina żółtego sera
- 2 łyżki CREMAJO CZOSNEK
- 200 g mąki
- 200 g bułki tartej
- Olej do smażenia