Skąd jagnięcina w miejscu, która słynie z hodowli Gęsi Kołudzkiej? Tutejszy Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy Zakładu Doświadczalnego - hoduje również wyjątkową odmianę owiec, z których pozyskiwana jest m.in. kolorowa cienka wełna. Z kolei pochodzące z młodych osobników mięso to rarytas serwowany na specjalne okazje. Idealnie sprawdzi się chociażby na świętowanie wypadającego w tym roku 75-lecia Instytutu.

Jagnięcina marynowana w oleju orzechowym podana z sosem pomidorowym z makaronem
- Comber jagnięcy
- Świeży rozmaryn
- Liście mięty
- Pieprz czarny grubo mielony CYKORIA
- Papryka wędzona CYKORIA
- Sól
- Olej do smażenia
- Szalotka
- Ząbek czosnku
- Łyżka wędzonego masła
- Makaron
Sos
- Olej do smażenia
- Szalotka
- Marchewka
- Ząbek czosnku
- Pomidor
- Sól
- Oregano CYKORIA
- Kmin rzymski CYKORIA
- Świeży rozmaryn
- Świeży tymianek
- Świeże oregano
- Pieprz czarny grubo mielony CYKORIA
- Łyżka masła
- Oliwki
- Kilka łyżek sosu spaghetti POLSKIE PRZETWORY
- Kilka łyżek białego wina
Partnerem odcinka jest:
Polskie Przetwory
Cykoria
Z.D.I.Z.P.I.B w Kołudzie Wielkiej