- Remizę ochotniczej straży pożarnej przeniesiono tutaj z Pływaczewa koło Wąbrzeźna. W środku można zobaczyć jak dawniej wyglądał sprzęt pożarowy i alarmowy, ale chyba największą atrakcją jest stojący przed budynkiem wóz - mówi Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home.
W tym odcinku nasz prowadzący pokaże widzom jak przygotować:
Kiełbasę kruchą zapiekaną z boczkiem w sosie curry z warzywami i ryżem
- Kiełbasa Krucha Dobrodzieja PROSIACZEK
- Łyżeczka garam masali
- Łyżeczka curry (mieszanki przypraw)
- Łyżeczka pasty curry
- Pestki dyni
- Liść kaffiru
- Sól, pieprz
- 50 g boczku wędzonego PROSIACZEK
- Szalotka
- Łyżeczka musztardy francuskiej
- Łyżka masła
- Odrobina marchewki
- Łyżka koncentratu pomidorowego POLSKIE PRZETWORY
- 300 ml wody
- 50g pora
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany
- Szczypiorek
- Ryż
W ramach odcinka zajrzymy też do zagrody tucholskiej. Ekspozycja pokazuje warunki życia zamożnej rodziny na początku XX wieku – dziadków i rodziców z czwórką dzieci.
- Dla mnie jako szefa kuchni najciekawsza jest przybudówka. W niej wytłaczano olej na potrzeby gospodarstwa - mówi Rafał Godziemski. - To naprawdę niesamowite, że w jednym miejscu możemy zobaczyć zabudowania z kilku sąsiadujących ze sobą regionów i dostrzec jakie były między nimi różnice. Ale to najlepiej oceńcie na własne oczy. Oczywiście, gdy już będzie bezpiecznie i muzea zostaną otwarte dla zwiedzających.
Odcinek powstał we współpracy z:
PARTNERZY