Najnowszy odcinek „Smaków Kujaw i Pomorza” jest wyjątkowy. Tym razem jesteśmy z wizytą w Dworze Biesiadnym Rojewo. To miejsce z ciekawą historią i oczywiście smakowitą kuchnią.
Smaki rojewskiej kuchni
Rojewo znajduje się niedaleko Inowrocławia i Gniewkowa. Dwór posiada cztery sale balowe, w których odbywają się wesela i inne okolicznościowe przyjęcia. To nowy obiekt, co wcale nie oznacza, że nie ma swoich kulinarnych tradycji. Zachowały się zdjęcia gospody, która istniała w tej miejscowości na początku XX wieku.
Dziś w Dworze odbywają się imprezy okolicznościowe, a z tutejszej kuchni wyjeżdżają w świat smakowite dania serwowane w ramach usług cateringowych.
Biesiadny talerzyk
Bo w Dworze zachowało się też coś innego: tradycyjne smaki! Dlatego właśnie w Rojewie nasz kucharz i prowadzący przygotuje:
Polędwiczka wędzona z miętowym bobem i orzechami
Sos:
- Bób
- Żółtko
- Cząber CYKORIA
- Oliwa z oliwek
- Sól morska CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Świeża mięta
- CREMAJO czosnkowe
Polędwiczki:
- Pół cebuli
- Ząbek czosnku
- Orzechy laskowe
- Orzechy włoskie
- Oliwa z oliwek
- Świeży lubczyk
- Świeża mięta
- Łyżka masła
- Białe wino
- Suszone pomidory CYKORIA
- Bób
- Zielony groszek
- Świeży szczypiorek
- Kolorowy pieprz CYKORIA
- Sól morska CYKORIA
- Świeża nataka pietruszki
- Polędwiczka gospodarska wędzona PROSIACZEK
Historia sprytnego szambelana
- Na początku XIX wieku Rojewo należało do Franciszka Twarowskiego, byłego szambelana Stanisława Augusta Poniatowskiego. Twarowski na Rojewo wymienił dobra tupadzkie. Z Rojewem związany był krotko, bo zmarł w 1824 roku. Bydgoski Słownik Biograficzny wspomina Twarowskiego jako niezłego kombinatora. Twarowski był majorem w wojsku polskim. W czasie insurekcji został wezwany przez Tadeusza Kościuszkę do służby w wojsku polskim, ale jako szambelan wymigał się z tego obowiązku. Niezbyt patriotyczna postawa ułatwiła mu karierę urzędniczą w pruskiej administracji, w której po rozbiorach zajmował wiele różnych stanowisk – opowiada w odcinku Rafał Godziemski.
Jak skończyła się historia? O tym tylko w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.
Do Rojewa wracamy za tydzień. Bądźcie z nami!
Odcinek powstał we współpracy: