Tym razem Rafał Godziemski zabierze nas do Park Hotelu, gdzie znajduje się najstarsza sala bankietowa w Bydgoszczy. Istniejąca od ponad 120 lat „sala cesarska” była częścią restauracji Maxa Krügera. Miejsce słynęło z zabawa, bali, wystawnych rautów i koncertów.
- Dzisiaj niewiele osób pamięta, że pod koniec XIX wieku w Bydgoszczy znajdowało się aż 20 zespołów restauracyjno-rozrywkowo-teatralnych typu Établissement. Życie towarzyskie kwitło także nad Kanałem Bydgoskim. Przy każdej ze śluz otwarto większą lub mniejszą restaurację. Największy w Bydgoszczy kompleks rozrywkowy mieścił się przy ul. Świętej Trójcy- Établissement Patzera. Koncertowała w nim nawet wiedeńska orkiestra pod dyrekcją Eduarda Straussa - opowiada Rafał Godziemski.
W sali Park Hotelu nasz prowadzący podzieli się z widzami historyczną wiedzą i przepisem na gołąbki z czerwonej kapusty nadziewane dziadkową kiełbasą i kaszą perłową w sosie maślanym. Smacznego!
PRZEPIS
Gołąbki z czerwonej kapusty nadziewane dziadkową kiełbasą i kaszą perłową w sosie maślanym
- Liście sparzonej kapusty czerwonej 4 szt
- kiełbasa dziadkowa 130g
- kasza perłowa 40g
- cebula 20g
- Majeranek firmy CYKORIA
- Czarny pieprz firmy CYKORIA
- Imbir mielony firmy CYKORIA
- Czosnek mielony firmy CYKORIA
- Tymianek firmy CYKORIA
- 1 jajko
- 3 suszone śliwki
- Skórka z pomarańczy
- Kminek firmy CYKORIA
- Natka pietruszki
- masło 100g
- mąka 60g
PARTNERZY:
Prosiaczek
Cykoria
Park Hotel