Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC. 3 -Wielka Nieszawka i wielkie gotowanie

Akcja specjalna .
Wideo
od 16 lat
Skąd do Polski przybyli Olendrzy? Jak żyli wieki temu i całkiem niedawno? Ile z ich tradycji zostało współcześnie? O tym, a także o wielu innych ciekawostkach w najnowszych odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.

Podróż w czasie

W trzecim odcinku drugiego sezonu naszego smakowitego cyklu zapraszamy do Wielkiej Nieszawki. To tutaj – w Olenderskim Parku Etnograficznym – nasz prowadzący Rafał Godziemski zabiera nas w niezwykłą podróż w czasie.

Smak tradycji


Nie może zabraknąć gotowania. Tym razem Rafał przygotuje….

Pionierzy w piciu kawy

Nasze danie powstaje w domu dla pracowników rolnych.

- Wielu z nich sezonowo lub na stałe zatrudniała pracowników z sąsiednich wsi, np. Polaków. Najbogatsi gospodarze dla swoich parobków mieli wybudowane specjalne budynki, jak ten. Olendrzy od Polaków odróżnili się również stylem życia, np. znacznie wcześniej wśród nich był popularny zwyczaj picia kawy i herbaty. Na początku mówiłem, że w Wielkiej Nieszawce po Olendrach został tylko cmentarz Skąd więc te budynki? Dom, w którym gotuję został przeniesiony do skansenu z Kaniczek. Inne budynki z Gutowa i Niedźwiedzia – opowiada Rafał Godziemski.

Tajemnice olenderskich domów

A co znaleziono na strychu zabytkowego olenderskiego domu? Jakie tajemnice możemy poznać, zwiedzając Olenderski Park Etnograficzny? O tym tylko u nas – w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Zapraszamy do obejrzenia!

PRZEPIS:

Wędzona polędwiczka podawana ze szparagami

  • polędwiczka gospodarska wędzona PROSIACZEK
  • kilka listów sałaty
  • rzodkiewka
  • papryka w płatkach CYKORIA

Sos majonezowo-chrzanowy

  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu Pomorskiego OCETIX
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól CYKORIA
  • pieprz CYKORIA
  • natka zielonej pietruszki

Sos ze szparagami

  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • musztarda sarepska OCETIX
  • sól CYKORIA
  • pieprz CYKORIA
  • szczypiorek
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • ugotowane szparagi
  • pół pomidora


Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek
Cykoria
Ocetix

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC. 3 -Wielka Nieszawka i wielkie gotowanie - Gazeta Pomorska