Podróż w czasie
W trzecim odcinku drugiego sezonu naszego smakowitego cyklu zapraszamy do Wielkiej Nieszawki. To tutaj – w Olenderskim Parku Etnograficznym – nasz prowadzący Rafał Godziemski zabiera nas w niezwykłą podróż w czasie.
Smak tradycji
Nie może zabraknąć gotowania. Tym razem Rafał przygotuje….
Pionierzy w piciu kawy
Nasze danie powstaje w domu dla pracowników rolnych.
- Wielu z nich sezonowo lub na stałe zatrudniała pracowników z sąsiednich wsi, np. Polaków. Najbogatsi gospodarze dla swoich parobków mieli wybudowane specjalne budynki, jak ten. Olendrzy od Polaków odróżnili się również stylem życia, np. znacznie wcześniej wśród nich był popularny zwyczaj picia kawy i herbaty. Na początku mówiłem, że w Wielkiej Nieszawce po Olendrach został tylko cmentarz Skąd więc te budynki? Dom, w którym gotuję został przeniesiony do skansenu z Kaniczek. Inne budynki z Gutowa i Niedźwiedzia – opowiada Rafał Godziemski.
Tajemnice olenderskich domów
A co znaleziono na strychu zabytkowego olenderskiego domu? Jakie tajemnice możemy poznać, zwiedzając Olenderski Park Etnograficzny? O tym tylko u nas – w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Zapraszamy do obejrzenia!
PRZEPIS:
Wędzona polędwiczka podawana ze szparagami
- polędwiczka gospodarska wędzona PROSIACZEK
- kilka listów sałaty
- rzodkiewka
- papryka w płatkach CYKORIA
Sos majonezowo-chrzanowy
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka majonezu Pomorskiego OCETIX
- 1 łyżka chrzanu
- sól CYKORIA
- pieprz CYKORIA
- natka zielonej pietruszki
Sos ze szparagami
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- musztarda sarepska OCETIX
- sól CYKORIA
- pieprz CYKORIA
- szczypiorek
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- ugotowane szparagi
- pół pomidora
Odcinek powstał we współpracy z: