Zielony pomnik, zielona trasa
Szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” Rafał Godziemski opowiada m.in. o tym, jak Park na Wzgórzu Wolności wygląda po niedawnej renowacji.
- Wzdłuż parku przebiega aleja spacerowo-widokowa, z której można z wysokości około 30 m podziwiać panoramę Bydgoszczy. Nawet bez wieży widok jest piękny. W parku rośnie kilkadziesiąt gatunków drzew. Najbardziej okazałym jest „Dąb Pomorskiego Okręgu Wojskowego”, będący pomnikiem przyrody. Przez park wiedzie zielony szlak turystyczny pieszy o nazwie „Relaks”. Niedawno park przeszedł rewitalizację. To prawie 10 hektarów zieleni – mówi nasz prowadzący.
Wieża wysadzona w powietrze
W odcinku pojawiają się także ciekawe wątki historyczne. Dowiadujemy się m.in. skąd wzięła się nazwa parku. Udajemy się do miejsca, w którym niegdyś stała wieża Bismarcka, licząca 25 m wysokości i… wysadzona w powietrze w 1928 r. Mieściła się w niej izba pamięci, a z jej najwyższego tarasu można było oglądać panoramę miasta. W odrodzonej Rzeczypospolitej w 1920 r. budowlę tę nazwano Wieżą Wolności, a park przyjął nazwę parku na Wzgórzu Wolności.
Ale wizyta na Wzgórzu Wolności to nie tylko historia.
W tym odcinku nasz kucharz przygotowuje...

Żeberka duszone w sosie piwnym z cebulą, białą kapustą i kurkami oraz z lanymi kluskami
- 800g żeberek wieprzowych ekstra (Prosiaczek)
- 100g mąki
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- 100g musztardy
- 200g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 500ml piwa
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 80g marchwi
- 80g selera
- 20g chleba razowego
- natka pietruszki
- 80ml oleju
- 500g kapusty białej
- 250g kurek
- 50g cebuli
- olej
- sól
- cukier
- pieprz
- 80g masła
- 80g mąki
- kminek
- 400g lanych klusek
Odcinek nakręcony we współpracy z: