Park Kochanowskiego w „Smakach Kujaw i Pomorza”
W tym odcinku znajdujemy się w szczególnej scenerii. Park Jana Kochanowskiego, znajdujący się w bydgoskiej dzielnicy muzycznej, założono w 1903 roku, jeszcze w czasach pruskich. Wówczas był nazywany ogrodem Bismarcka. Został urządzony w stylu angielskim, czyli ze swobodnie rozwijającą się roślinnością.
Kilka lat temu park przeszedł generalny remont. Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy, zaprasza na spacer alejkami, które nawiązują do muzycznych tradycji miasta.
„Smaki Kujaw i Pomorza” – przedwojenne smaki Bydgoszczy
W okresie międzywojennym, kiedy Park Kochanowskiego był ulubionym miejscem odpoczynku bydgoszczan, triumfy święciła również wykwintna kuchnia.
- Co wówczas jadano w Bydgoszczy? Otóż w bydgoskich restauracjach często podawane były homary, łososie, trufle, wykwintne dania z dziczyzny, a nawet zupa żółwiowa. Ta ostatnia była szczególnie popularna w Palast-Café przy Placu Teatralnym – opowiada w odcinku Rafał Godziemski.
Zanim i my udamy się do parkowej kuchni, razem z naszym prowadzącym poznamy historię pomnika Henryka Sienkiewicza, odsłoniętego w 1927 r. przez samego prezydenta Ignacego Mościckiego. Jakie były jego dalsze losy? I czy po odsłonięciu prezydent udał się na zupę rakową do Palast-Café?
Polędwiczka a’la Walewska w 5. odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”
Ciekawe, co ówcześnie mieszkańcy miasta, powiedzieliby na polędwicę a’la Walewska, przygotowywaną przez naszego prowadzącego.

Polędwiczka a la Walewska z suszoną śliwką i boczkiem w sosie z czerwonego wina, fasolka z miętą i maślane ziemniaki
- 400g polędwiczek wieprzowych (Prosiaczek)
- 120g śliwek suszonych
- 160g boczku wędzonego
- 120ml czerwonego wina
- sól
- pieprz
- 110g szalotki
- 2 liście laurowe
- 40g mąki
- 50g masła
- 50g sosu pieczeniowego
Fasolka z miętą
- 300g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka mięty
- masło
- sól
- cukier
- bułka tarta
- natka pietruszki
- szczypiorek
Maślane ziemniaki
- 280g ugotowanych ziemniaków
- 40g mąki
- 60g masła
- 60ml mleka
- sól
Zapraszamy do wspólnej, kulinarnej podróży do przedwojennej Bydgoszczy!
Odcinek kręcony przy współpracy z:
Prosiaczek
Miasto Bydgoszcz