„Żyzna gleba, dobre nasłonecznienie i dużo wilgoci zachęciły osadników z terenów dzisiejszych Strzelec do uprawy roli. Osadnicy sprzedawali swoje plony w pobliskim Fordonie i Bydgoszczy, w tym powidła i susz ze śliwek, ale także marchew, pietruszkę i inne warzywa” - opowiada Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home
Nasz prowadzący w dzisiejszym odcinku pokaże nam, jak z wykorzystaniem składników, które mieszkańcy Strzelec spławiali niegdyś Wisłą do Bydgoszczy, przygotować rodzinny obiad.
Kiełbasa dziadkowa duszona z śliwkami
- 2 laski kiełbasy dziadkowej śląskiej
- 100 g powideł śliwkowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula biała
- 3 gałązki tymianku
- syrop wiśniowy
- 50 g masła
- sól
- czarny pieprz
- 30 ml oleju
- 50 ml kremowej ze śmietanką
- papryka słodka
- 40 ml sosu pieczeniowego
Skąd się wzięły Strzelce Dolne?
Rafał Godziemski do przepisu na kiełbasę ze śliwkami poleca domowej roboty kluski z twarogu z cebulką – ten przepis też znajdziecie w dzisiejszym video.
Ale to jeszcze nie wszystko. W naszym programie poznajemy nie tylko tradycje kulinarne, ale także historię i ciekawe zakątki Doliny Dolnej Wisły. Poznamy także opowieść, która wyjaśniać może, czemu Strzelce zawdzięczają swą nazwę. Zobacz nasz film i poznaj Smaki Kujaw i Pomorza!
Odcinek nakręcony we współpracy z: