
Maliny – tak trzeba o nie zadbać
Marzec i kwiecień to najlepsze miesiące na to, by nawozić maliny i przygotować je do sezonu. O czym warto pamiętać? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Maliny – przycinanie
Teraz jest doskonały czas, by przygotować maliny do intensywnego wzrostu i owocowania. Przede wszystkim należy dokładnie obejrzeć rośliny i usunąć pędy, które przymarzły w okresie zimowym, uschnięte listki, czy gałązki na których widzimy ślady choroby. Będą one blokowały wzrost rośliny i mogą doprowadzić do rozwoju grzybów czy pasożytów.

Maliny – odchwaszczanie
Teren wokół malin należy dokładnie oczyścić z chwastów, które będą zabierać cenne składniki odżywcze i blokować wzrost oraz owocowanie. Pamiętajmy, by podczas odchwaszczania nie uszkodzić korzeni maliny!

Maliny – domowy nawóz
Maliny, podobnie jak borówki, lubią delikatnie kwaśne podłoże oraz nawozy azotowe. Dlatego warto je na wiosnę zasilić domową odżywką z fusów po kawie. Wystarczy je rozsypać wokół krzaków malin i podlać roślinę wodą, by składniki odżywcze dostały się w głąb gruntu. Nawożenie powtarzamy co kilka tygodni w okresie wiosennym.