
Niestety, czas pandemii nie był dla lokalu łaskawy. W związku ze zmniejszoną liczbą zamówień z powodu „zamrożenia”, restauracji grozi zamknięcie. Teraz uratować mogą ją przede wszystkim goście, którzy docenią smak ormiańskich i gruzińskich dań.
Na zdjęciu: pstrąg po ormiańsku (w lawaszu) z grillowanymi warzywami

Jedzenie rodem z Brazylii zaserwuje nam znajdująca się w centrum miasta Restauracja A’Favela, która powstała w październiku ubiegłego roku. Jak przekonuje Karolina Brzozowska, współwłaścicielka lokalu, dużą siłę tego miejsca stanowią produkty sprowadzane z Brazylii.
Na zdjęciu: brigadeiro

- W naszej kuchni królują przede wszystkim placki z tapioki – podawane zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Główną zaletą produktu jest to, że jest bezpieczna dla alergików i osób cierpiących na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu – opowiada Karolina Brzozowska.
Na zdjęciu: placki z tapioki, wersja wytrawna

W brazylijskiej restauracji zasmakować możemy także w innych daniach, jak pastele, czyli smażone na głębokim tłuszczu ciasto z dodatkami, pão de queijo, czyli chlebki serowe na bazie mąki z tapioki i parmezanu czy tradycyjny brazylijski steak „picanha”.
Na zdjęciu: pão de queijo