Rekordowy wysyp borowików w lasach we wrześniu. Ogromne ilości maślaków, kani i kurek. Gdzie ich szukać? Zobacz mapę grzybów

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Rekordowy wysyp grzybów w lasach. Wrzesień to dobra pora na zbieranie grzybów. W lasach znajdziemy teraz m.in. kurki, kanie, borowiki i maślaki. Takie grzyby są świetne na domowe przetwory na zimę. Pamiętajmy jednak, by zbierać tylko te okazy, które znamy i co do których mamy pewność, że są jadalne. Zobaczcie, jakich grzybów jest najwięcej i gdzie najlepiej ich teraz szukać.

Spis treści

Jakie grzyby jadalne są w lesie we wrześniu? To dobra pora na grzybobranie

Sierpień i wrzesień obfitują w grzyby, więc teraz warto się wybrać na grzybobranie. Przy odrobinie szczęścia na pewno natrafimy na smakowite i pożądane okazy grzybów. Dlatego podczas spacerów koniecznie wypatrujmy grzybów w lesie czy na łące.

Wysyp grzybów w sierpniu. Sprawdź, co pokazuje mapa grzybów
Grzyby już obrodziły. Zobacz na mapie, gdzie teraz najlepiej wybrać się na grzybobranie. Mapa grzybów na pewno ci się przyda! 123RF.com

Warto wiedzieć, że różne grzybów często rosną pod konkretnymi gatunkami drzew.

Zajrzyj do galerii i sprawdź, jakie grzyby można teraz zbierać. Czas na grzybobranie!

W sierpniu możemy znaleźć już w lesie m.in.:

  • Maślaki zwyczajne – nazywane maślarzami czy borowikami maślakami. Pojawiają się od czerwca do października, zwłaszcza w sąsiedztwie sosen i modrzewi. Niektóre gatunki są bogate w białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Maślaki wyśmienicie smakują zarówno w wersji marynowanej, jak i duszonej.
  • Borowiki szlachetne – czyli smakowite prawdziwki. Warto ich szukać w okolicy buków, dębów, sosen i świerków od lipca aż do października. Są bogate w: fosfor, żelazo, magnez, potas oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2 i B3. Smakują wyśmienicie w occie. Podobne walory mają też borowiki usiatkowane.
  • Podgrzybki brunatne – nazywane też borowikami brunatnymi, grzybem francuskim, grzybem kasztanowym i grzybem polskim. Pojawiają się w lasach iglastych oraz liściastych już w sierpniu, zwłaszcza obok mchu. Mają wysoki poziom błonnika pod postacią chityny, która wpływa korzystnie na układ pokarmowy, reguluje pracę jelit i zapobiega uporczywym zaparciom. Świetnie się sprawdzają w klasycznej marynacie, a po wysuszeniu mogą być wyśmienitym i aromatycznym dodatkiem do bigosu, krokietów czy mięs.
  • Pieprzniki jadalne – potocznie nazywane kurkami. Inne popularne nazwy grzybów to m.in.: kurza noga, stągiew, lisica, liszka. Pojawiają się pod mchem już czerwcu i możemy je znaleźć pod opadającymi liśćmi nawet w październiku. To wartościowe źródło wielu cennych witamin: B1, B6, D oraz kwasu foliowego, potasu, żelaza, wapnia. Warto wykorzystać je do jajecznicy i zamarynować na zimę.
  • Czubajki kanie – znane w Polsce pod nazwami: deszczochronów, parasolników i bedłek parasolowatych. Można je spotkać już w czerwcu, a na ostatnie okazy natrafimy nawet w listopadzie. Lubią pojawiać się w trawie po burzy. Stanowią wartościowe źródło antyoksydantów oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Wiele osób porównuje ich smak do kotleta schabowego, jeśli usmażymy je w chrupiącej panierce.
  • Koźlarze babki – zwane też kozakami, koźlakami lub brzeziakami. Rosną w Polsce pod brzozami od lipca do listopada. Są dobrym źródłem m.in. białka, aminokwasów, potasu, magnezu i witamin z grupy B. Świetnie smakują zarówno w wersji duszonej, jak i marynowanej czy suszonej.
Wysyp grzybów w lasach!
Zobacz, na jakie zbiory teraz liczyć i gdzie warto się wybrać na grzybobranie. LenaSparring/Pixabay.com

Zajrzyj do galerii i sprawdź, jakie grzyby można zbierać w lesie. Czas na grzybobranie!

W Internecie można znaleźć na bieżąco aktualizowaną mapę Polski, z której dowiemy się, gdzie pojawiają się grzyby jadalne. Są to dane z pierwszej ręki, czyli od grzybiarzy. Sprawdź to przed grzybobraniem.

Jak prawidłowo zbierać grzyby? O tym warto pamiętać

Zanim wybierzemy się na grzyby, zastanówmy się, w co będziemy je zbierać. Na grzybobraniu najlepiej się sprawdzi przewiewny wiklinowy kosz lub ewentualnie szerokie wiadro. Nie zbierajmy grzybów do toreb z tworzywa sztucznego, w których mogą się zaparzyć. Pamiętajmy też, że sezon na kleszcze trwa w najlepsze. Dlatego zadbajmy o odpowiedni strój i środki prewencyjne, żeby się skutecznie zabezpieczyć.

Znalezione grzyby delikatnie wyciągajmy z ziemi, starając się wykręcać je za nóżkę, lekko obracając je na przemian w dwie strony. Po wyjęciu grzyba z ziemi zasłońmy grzybnię ściółką, żeby nie wyschła i mogły z niej wyrosnąć nowe okazy.

Zbierajmy wyłącznie grzyby, które znamy. Jeżeli nie mamy stuprocentowej pewności, czy znaleziony okaz jest jadalny, to możemy poprosić o ocenę fachowca z lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie najczęściej dyżurują grzyboznawcy. Po powrocie do domu warto jak najszybciej oczyścić zebrane grzyby. Nie myjmy ich, ale dokładnie usuńmy resztki ściółki za pomocą wilgotnej szmatki.

Polecjaka Google News - RegioDom

Kupuj artykuły do sprzątania taniej

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rekordowy wysyp borowików w lasach we wrześniu. Ogromne ilości maślaków, kani i kurek. Gdzie ich szukać? Zobacz mapę grzybów - RegioDom.pl

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anonim
Do roboty idź
l
lolo
spadaj
B
BL8
Wszyscy lubią iść na grzybobranie,

z grzybków upichcić smaczne danie.

Z kani kotlet niczym schabowy,

będzie obiad pyszny, wyjątkowy.

A z borowików i koźlaków nagotować sosików,

lecz zanim pójdziesz je zbierać, wpłać proszę kilka grosików.

Zakładam o gotowaniu bloga,

lecz jednak zabawa jest to droga...

Wpisz w googla:

zrzutka hsa5x6

Dziękuję!
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie