13 z 18

fot. pixabay.com
Ryby
Odpadają tłuste, smażone w panierce, wędzone i konserwowe. Lepiej przygotować je w formie pieczonej, gotowanej lub duszonej.
14 z 18

fot. Marcin Misiak
Tłuszcze
Nie zaleca się spożywania słoniny i smalcu. Najlepiej wybrać te roślinne, np. oliwę z oliwek i (w niewielkich ilościach) olej rzepakowy.
15 z 18

fot. Marcin Misiak
Mięso
Unikaj tłustych mięs i wędlin, np. salami, pasztetów, parówek i kiełbas. Wybieraj chudego indyka i kurczaka bez skóry, wołowinę i cielęcinę.
16 z 18

fot. Marcin Misiak
Desery
Zakazane są czekolada, ciasta i ciastka z dużą ilością tłuszczu oraz ciasta z kremem. Można jeść kisiel, musy owocowe i w niewielkich ilościach ciasta drożdżowe.