Spis treści
Na produkcji kawy nie da się zarobić wiele?
Jedynie Brazylia i Wietnam zarabiają na uprawie kawy więcej niż międzynarodowa granica ubóstwa, reszta państw żyje w nędzy.
W trudniejszej sytuacji są pracownicy farm, którzy najczęściej są zatrudniani dorywczo, tylko w trakcie zbiorów, więc te środki nie są tak dystrybuowane do osób, które de facto zajmują się produkcją kawy, stwierdza Michał Bryda-Przybyszewski z Fundacji Fairtrade Polska.
Za 70 proc. światowej produkcji kawy odpowiadają drobne gospodarstwa rolne. Jeśli susza przedłuża się i warunki klimatyczne są kiepskie, przekłada się to na uprawy. Ekspert wskazuje, że Wietnam to kolebka robusty, a Brazylia arabiki. Ceny praktycznie podwoiły się w stosunku do ubiegłego roku, kiedy kilogram kawy robusty kosztował około 2–2,5 dolarów, obecnie na rynkach międzynarodowych jest to 5 dolarów.
O ile jeszcze w Brazylii zbiory w tegorocznym sezonie były na dość przyzwoitym poziomie, porównując rok do roku, o tyle zmniejsza się wielkość samych ziaren i owoców kawy przez suszę. Rolnicy z Brazylii, z regionu Minas Gerais, który jest jednym z największych regionów kawowych na świecie, mówią, że zazwyczaj te największe ziarna, za które też firmy najwięcej płacą, stanowiły około 25 proc. zbiorów. W ostatnim sezonie to było zaledwie 10 proc. Susza przekłada się więc nie tylko na zmniejszenie plonów, ale też na zmniejszenie dochodu rolników, tłumaczy Bryda-Przybyszewski.
Klimat się zmienia, mogą też zmienić się nawyki człowieka
Co mogą zrobić w tej sytuacji rolnicy? Klimatu nie zmienią, więc pozostaje adaptacja do warunków pogodowych i próby ekologicznego prowadzenia upraw. Bez tego kawa może zyskać miano towaru luksusowego. Jednym ze sposobów ograniczenia tempa jest sadzenie wśród kawowców innych roślin i drzew. Będą one zapewniać cień, odpowiednią ilość światła i wilgotność.
Fairtrade to system certyfikacji produktów, który działa na rzecz poprawy sytuacji społeczności rolniczych w krajach globalnego Południa. W zrzeszonych w systemie spółdzielniach producenckich w krajach w obrębie tzw. pasa kawowego pracuje blisko 850 tys. rolników. Firmy, które współpracują z Fairtrade, mają dostęp do łańcuchów dostaw kaw weryfikowanych pod względem przestrzegania praw człowieka i ochrony środowiska.
Cena minimalna obowiązuje wtedy, kiedy ceny na rynku spadają poniżej kosztów produkcji, poniżej progu ustalonego przez system Fairtrade. Jeśli kawa ma być sprzedawana na zasadach Fairtrade, czyli ma mieć na półce sklepowej opakowanie z certyfikatem Fairtrade, to rolnik musi otrzymać właśnie tę cenę minimalną oraz dodatkowe środki w postaci premii Fairtrade. Ona musi być przeznaczona na określone cele rozwojowe, albo służące samym rolnikom, albo całym społecznościom lokalnym, takim jak inwestycja w opiekę medyczną, dofinansowanie edukacji czy nawet budowa szkoły, wyjaśnia rozmówca.
W Polsce taka kawa z certyfikatem wciąż stanowi odsetek wśród produktów Fairtrade, lepiej sprzedają się np. produkty na bazie kakao i herbata.
Źródło: Newseria
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
