Przepis na pączki Anny Starmach na pyszny Tłusty Czwartek
By pączki były smaczne i udane, składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być roztopione, a mleko podgrzane. Jakie składniki będą nam potrzebne do wykonania pączków?
Składniki. Sprawdzony przepis na pączki Anny Starmach:
- 1 kg mąki
- 80 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 500 ml mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 100 g roztopionego masła
- 1 kieliszek spirytusu
- skórka z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy jest tradycyjny smalec)
- 400 g konfitury do nadziewania
- Dodatkowo cukier puder do posypania lub lukier
Puszyste, mięciutkie, nadziane pyszną, różaną konfiturą – takie muszą być pączki! Najlepsze to te polane lukrem – Anna Starmach
Sprawdzony przepis na pączki Anny Starmach. Instrukcje krok po kroku
Jeśli będziemy trzymali się poniższego schematu, nasze pączki będą puszyste i pysze.
- Najpierw należy przygotować zaczyn do pączków. Sporządza się go z 30 gramów cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Składniki należy wymieszać w naczyniu, które przykryć trzeba następnie czystą szmatką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Dobrze sporządzony zaczyn zwiększy swoją objętość dwu- lub trzykrotnie, dlatego trzeba pamiętać, by naczynie było odpowiedniej wielkości!
- Wyrośnięty zaczyn przekładamy do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, pamiętając, że masło dodajemy na końcu!. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odklejać się od dłoni (jeśli robimy to ręcznie, zajmie to około 10 minut). Ciasto możemy też wyrabiać robotem kuchennym.
- Wyrobione ciasto przykryte czystą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - czekamy około 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe części (możemy odmierzać, używając wagi kuchennej - kawałki powinny ważyć 40-50 gramów) - w taki sposób nasze pączki będą idealnie równe.
- Kawałki ciasta lekko rozpłaszczamy i na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę nadzienia, następnie zlepiamy brzegi, by nadzienie znalazło się w środku i formujemy kulkę, którą przekładamy na wysypaną mąką blachę lub tacę.
- Surowe pączki przykrywamy czystą ściereczką i czekamy 20 minut, by wyrosły.
- Tłuszcz rozgrzewamy w dużym garnku do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru, można sprawdzić, czy tłuszcz osiągną żądaną temperaturę, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeśli ciasto szybko wypłynie na wierzch i zarumieni się, tłuszcz jest odpowiednio gorący.
- Pączki ostrożnie zanurzamy w tłuszczu i gdy już się zarumienią, ostrożnie przewracamy na drugą stronę przy pomocy widelca lub szpikulca, tak by nie poparzyć dłoni.
Usmażone pączki dekorujemy według uznania, za pomocą cukru pudru, lukru lub polewy.
Jak zrobić lukier do pączków na Tłusty Czwartek? To nie jest trudne!
Przepis na pączki Anny Starmach pochodzi z jej oficjalnej strony.
[cyt]PORADA: Najlepsza konfitura do pączków według przepisu Anny Starmach to różana.[cyt]
Tłusty czwartek. Najsmaczniejsze są pączki z lukrem. Jak go zrobić?
Jak zrobić lukier na pączki? To nie jest trudne!
Lukier na pączki. Sposób przyrządzenia lukru:
Ucieramy białko jajka z 1 szklanką cukru pudru. Najlepiej ucierać w mikserze. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, by nie spływał z piernika. Lukrem smarujemy pączki i ewentualnie ozdabiamy wiórkami kokosowymi, czekoladą lub posypką.
Lśniący i gładki lukier waniliowy:
Śmietankowy lukier na pączki
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru, białego lub brązowego cukru
- 3 łyżki gęstej śmietany
- białko kurzego jajka (z 1 jajka)
Sposób przyrządzenia. Śmietankowy lukier na pączki:
Biały lub brązowy cukier mielimy na proszek w młynku (jeśli używamy cukru pudru, nie musimy tego robić). Cukrowy proszek przesiewamy do miseczki przez sito, dodajemy do niego białko i śmietanę. Mieszamy mikserem aż osiągnie gładką masę.
Szybki LUKIER cytrynowy, pomarańczowy i CZEKOLADOWY! TRIK Pawła Małeckiego:
Cytrynowy lukier na pączki
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru, białego lub brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- białko kurzego jajka (z 1 jajka)
Sposób przyrządzenia. Cytrynowy lukier na pączki
Biały lub brązowy cukier mielimy na proszek w młynku (jeśli używamy cukru pudru, nie musimy tego robić). Cukrowy proszek przesiewamy do miseczki przez sito, dodajemy do niego białko i sok z cytryny. Mieszamy mikserem aż osiągnie gładką masę.
TŁUSTY CZWARTEK W 2019 ROKU PRZYPADA 28 LUTEGO!
[g]13897342[g]
Tłusty Czwartek to żniwa dla cukierników: