Tłusty czwartek 2019 - kiedy wypada ten dzień?
Tłusty czwartek to ruchowe święto, które przypada zawsze na ostatni czwartek przed wielkim postem. W tym roku tłusty czwartek będzie 28 lutego.
Przepis na pączki Ewy Wachowicz
Domowej roboty pączki, dla osób, które nigdy ich nie robiły mogą wydawać się trudne w pieczeniu. Nie ma nic bardziej mylnego! Chociaż ich przygotowanie jest czasochłonne, to samo zrobienie ciasta nie jest trudne. Oto przepis na pączki polecany przez Ewę Wachowicz:
Składniki
Na ciasto:
- 1 kg mąki tortowej
- 100 g cukru
- 100 g drożdży
- 6 żółtek
- 1 całe jajo
- kieliszek spirytusu
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli
- 0,5 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- sok z 1 cytryny
Nadzienie i dekoracja:
- 400 g konfitury
- 2 l oleju do głębokiego smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Pokruszone droższe wrzucamy do miski i zalewamy delikatnie podgrzanym mlekiem. Dodajemy dwie łyżki cukru i trochę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, sok z cytryny, jajko, kieliszek spirytusu i oliwę. Mieszając masę dodajemy małymi porcjami żółtka i resztę mąki.
- Ciasto zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto wałkujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy kawałek kładziemy łyżkę konfitury i sklejamy formując pączka.
- Pączki zostawiamy do momentu, aż nieco zwiększą swoją objętość.
- Następnie smażymy na oleju lub smalcu.
Lukier na pączki
Do zrobienia lukru używamy 200 g cukru pudru i soku z cytryny. Ubijamy na gładką, gęstą masę. Po nałożeniu lukru na pączka posypujemy go kandyzowaną skórką pomarańczy.
Przepis na faworki według Ewy Wachowicz (chrust)
Składniki:
- 400 g - mąki
- 4 łyżki - cukru
- 2 łyżki - masła
- 8 - żółtek
- 4 - jajka
- 1 łyżka - mleka
- 1 kieliszek - spirytusu
- smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka. Wysiekać nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus.
- Zagnieść ciasto (dość wolne, ale tak musi być) i gdy jest już gładkie, zrobić kulkę i odstawić na stolnicy na ok. 20 minut (przykryć miską, by nie obeschło). Następnie przekroić na pół i obficie podsypując mąką rozwałkować cieniutko - jak na makaron.
- Pokroić na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić na ok. 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Smażyć w dużym rondlu, na smalcu.
- Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru smalcu.
- Przełożyć na duży płaski talerz i posypać cukrem pudrem.
Płaca minimalna wzrośnie od 2019 roku