Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pączki i faworki według Ewy Wachowicz. Najlepszy pomysł na Tłusty Czwartek [28.02.2019]

online
Przepis na pączki i faworki według Ewy Wachowicz [tłusty czwartek 2019, kiedy przypada]
Przepis na pączki i faworki według Ewy Wachowicz [tłusty czwartek 2019, kiedy przypada] Pixabay
Tłusty czwartek, czyli ulubione święto łasuchów, zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia można jeść słodkości bez zbędnych wyrzutów sumienia. A podobno im więcej się zje, tym więcej szczęścia będzie się miało w ciągu roku. Żal nie skorzystać! Wiemy, że najlepiej smakują domowe wypieki, dlatego przedstawiamy przepisy na faworki i pączki Ewy Wachowicza!

Tłusty czwartek 2019 - kiedy wypada ten dzień?

Tłusty czwartek to ruchowe święto, które przypada zawsze na ostatni czwartek przed wielkim postem. W tym roku tłusty czwartek będzie 28 lutego.

Przepis na pączki Ewy Wachowicz

Domowej roboty pączki, dla osób, które nigdy ich nie robiły mogą wydawać się trudne w pieczeniu. Nie ma nic bardziej mylnego! Chociaż ich przygotowanie jest czasochłonne, to samo zrobienie ciasta nie jest trudne. Oto przepis na pączki polecany przez Ewę Wachowicz:

Składniki
Na ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajo
  • kieliszek spirytusu
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli
  • 0,5 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny

Nadzienie i dekoracja:

  • 400 g konfitury
  • 2 l oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  • Pokruszone droższe wrzucamy do miski i zalewamy delikatnie podgrzanym mlekiem. Dodajemy dwie łyżki cukru i trochę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, sok z cytryny, jajko, kieliszek spirytusu i oliwę. Mieszając masę dodajemy małymi porcjami żółtka i resztę mąki.
  • Ciasto zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto wałkujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy kawałek kładziemy łyżkę konfitury i sklejamy formując pączka.
  • Pączki zostawiamy do momentu, aż nieco zwiększą swoją objętość.
  • Następnie smażymy na oleju lub smalcu.

Lukier na pączki

Do zrobienia lukru używamy 200 g cukru pudru i soku z cytryny. Ubijamy na gładką, gęstą masę. Po nałożeniu lukru na pączka posypujemy go kandyzowaną skórką pomarańczy.

Przepis na faworki według Ewy Wachowicz (chrust)

Składniki:

  • 400 g - mąki
  • 4 łyżki - cukru
  • 2 łyżki - masła
  • 8 - żółtek
  • 4 - jajka
  • 1 łyżka - mleka
  • 1 kieliszek - spirytusu
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka. Wysiekać nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus.
  • Zagnieść ciasto (dość wolne, ale tak musi być) i gdy jest już gładkie, zrobić kulkę i odstawić na stolnicy na ok. 20 minut (przykryć miską, by nie obeschło). Następnie przekroić na pół i obficie podsypując mąką rozwałkować cieniutko - jak na makaron.
  • Pokroić na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić na ok. 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Smażyć w dużym rondlu, na smalcu.
  • Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru smalcu.
  • Przełożyć na duży płaski talerz i posypać cukrem pudrem.

Płaca minimalna wzrośnie od 2019 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!