
Wykrycie Salmonella Typhimurium w produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat
Zagrożenie:
Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
Masa netto: 30 g
Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój
Data minimalnej trwałości: 05.2022
Numer partii: 1298133

Wycofanie produktu pn. „Hrnek sklenĕný 3 ks, 500ml ” ze względu na stwierdzenie migracji ołowiu i kadmu z obrzeża
Zagrożenie:
W próbkach produktu (kubek szklany poj. 500 ml) badanego w Czechach, stwierdzono podwyższone poziomy migracji ołowiu (na poziomie 190 ± 38 mg/wyrób) i kadmu (na poziomie 13,0 ± 2,6 mg/wyrób) z obszaru obrzeża naczynia o widocznym w komunikacie wzorze. Poziomy te są 95-krotnie oraz 65-krotnie wyższe niż przewiduje to norma dla migracji odpowiednio ołowiu i kadmu z obrzeża naczyń szklanych.
Szczegóły dotyczące produktu:
Opakowanie produktu zawiera trzy kubki szklane o objętości 500 ml z kalkomanią w kwiaty; w obszarze kodu kreskowego znajduje się oznaczenie: ITEM NO: 231 45 19 oraz poniżej kod: 8595249145190

Wycofanie produktu „Precelki Chrupkie” 130 g LAJKONIK
Zagrożenie:
Spożycie wskazanej poniżej partii produktu „Precelki Chrupkie” 130 g LAJKONIK ze względu na potencjalne zanieczyszczenie ciałem obcym – fragmentem metalu – może prowadzić do zranienia podczas spożycia.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – „Precelki Chrupkie” 130 g LAJKONIK
Producent – Lajkonik Snacks Sp. z o.o., ul. Piłsudskiego 1, 32-050 Skawina
Numer partii: S 83713
Data minimalnej trwałości: 2019-05-10
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu ze względu na ryzyko zranienia.