
Hiperglikemia (potocznie, ale nieprawidłowo, zwana jest "wysoki cukerm") jest związana z zaburzeniem wydzielania lub działania insuliny i stanowi podstawę rozpoznania cukrzycy. Nieleczona i przewlekła hiperglikemia może powodować uszkodzenia oczu, nerek, naczyń krwionośnych, układu nerwowego czy serca. Objawy, jakie daje hiperglikemia, to między innymi:
► spadek masy ciała
► częste infekcje układu moczowo-płciowego
► pogorszenie gojenia się ran
► objawy odwodnienia
► częstomocz
► suchość w jamie ustnej.
Jeśli masz te objawy, powinieneś udać się do lekarza w celu konsultacji i ewentualnej diagnozy choroby.
Nawet jeśli nie masz żadnego z powyższych objawów, warto włączyć do diety produkty, które pomogą w obniżeniu cukru we krwi. To produkty, które są łatwo dostępne i większość masz w swojej kuchni ►►►

Migdały - wystarczy regularnie jeść po kilka migdałów dziennie, by obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto migdały poprawiają pracę mózgu i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca.
Więcej produktów obniżających poziom cukru we krwi ►►►

Oliwa z oliwek - o prozdrowotnych właściwościach tego produktu można by się długo rozpisywać. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Regularne spożywanie oliwy z oliwek poprawia pracę trzustki, organu, który odpowiada za regulację stężenia cukru we krwi.
Więcej produktów obniżających poziom cukru we krwi ►►►

Czosnek. Nie tylko działa prozdrowotnie, chroniąc organizm przed przeziębieniami i zakażeniami wirusowymi, ale ma także zdolność regulacji metabolizmu glukozy. Wystarczy jeden ząbek czosnku dziennie, by zmniejszyć poziom cukru we krwi.
Więcej produktów obniżających poziom cukru we krwi ►►►