
Inspektorzy stwierdzili również stosowanie nazwy „dżem” dla wyrobu niespełniającego wymagań obowiązujących przepisów (w zakresie zawartości ekstraktu ogólnego).
Producent najwyraźniej nie rozróżnia dżemu od galaretki...

Można by powiedzieć, że standard tego typu kontroli... Zaniżona zawartość suchej masy kakaowej, tłuszczu mlecznego, orzechów arachidowych, nadzienia oraz tłuszczu – w przypadku wyrobów czekoladowych.

Skusić klienta chwytliwym hasłem na opakowaniu. A że nie ma się na to "papierów"... Cóż - klient wszystko kupi.
„Oryginalna szwajcarska receptura” - taki napis widniał na jednym z produktów. Brakowało tylko dokumentów potwierdzających przedmiotową deklarację...

Mleko 3,2 %? Niekoniecznie... Stwierdzono również zawyżone zawartości wody i tłuszczu – w przypadku przetworów mlecznych.