Popularni blogerzy kulinarni na Wyspie Młyńskiej staną do konkursu, w którym będą przygotowywać potrawy według swoich autorskich przepisów. W kulinarnym boju zmierzą się, między innymi, autorzy blogów: Kuchnia Agaty, Big Fat Daddy, Kuchnia Bazylii i Kulinarna Maniusia.
Każdy z blogerów będzie miał na wykonanie zadania około dwóch godzin i będzie musiał ugotować danie popisowe. Na zwycięzcę czekać będzie atrakcyjna nagroda.
Uwaga - ciągle można do nich dołączyć, pochwalić się swoimi umiejętnościami i poddać fachowej ocenie znawców branży (jeśli prowadzisz kulinarnego bloga i chcesz pokazać się na Blogger Food Festival zgłoś się pod adres - [email protected].)
Poczynaniom blogerów przyglądać się będzie jury, złożone z bydgoskich restauratorów i szefów kuchni w składzie - Rafał Godziemski (właściciel Restauracji Memo), Marcin Szukaj - (właściciel Restauracji Kuchnia, Kuchnia Bar&Restauracja, Bulwar Bistro), doktor Józef Sadkiewicz (właściciel Akademii Kulinarnej), Monika Gwiazda (doradca kulinarny, uczestniczka programu Top Chef) oraz Wojciech Grześkowiak (szef kuchni Pałacu w Lubostroniu).
Zobacz również:
Bydgoszcz w 3D na Google Maps i Google Earth [zdjęcia]
- Uczestnicy dostaną kilka produktów do wyboru - będzie to na pewno ryba, mięso, szereg warzyw, postaramy się, by produkty były dobrej jakości (te zapewnią m. in. partner strategiczny Carrefour i partner produktowy „Prosiaczek”). Liczymy na ich kreatywność - skoro jest to grupa ludzi często oceniająca restauracje i profesjonalną gastronomię, będziemy oczekiwali tego samego. Ocenimy, m. in., sposób przygotowania potrawy, techniki, które zostaną użyte, bo im większy stopień trudności, tym potrawa cenniejsza. Liczyć się będzie czystość pracy, przecież jedzenie to higiena. Użycie produktu - chodzi o to, by nic się nie marnowało, bo na koniec dnia są to pieniądze, które oszczędzamy, więc jedzenie trzeba szanować. Najważniejsze są jednak smak oraz wizualizacja dania, jego estetyka i zapach, za to będzie sporo punktów - zdradza Rafał Godziemski, właściciel Restauracji Memo. Bydgoska restauracja otrzymała w zeszły czwartek statuetkę Hermesy 2017 w kategorii „restauracja z renomą”. Hermesy to najważniejsza nagroda gastronomiczna w Polsce, mały „Oskar”, przyznawana jest przez „Poradnik restauratora”.
Mistrzowie kuchni też pokażą na co ich stać - przygotują dania, które trafią do degustacji mieszkańców. Spośród nich goście, którzy tego dnia odwiedzą Wyspę Młyńską, wybiorą Bydgoską Potrawę Roku 2017. Każdy będzie mógł bowiem spróbować potraw, przygotowanych przez szefów kuchni, ponieważ wszyscy przygotują po 500 porcji każdego dania, które trafi w ręce, a raczej w usta bydgoszczan.
Na tych, którzy 10. czerwca odwiedzą Wyspę Młyńską, czekać będą także inne atrakcje. W ramach Święta Miasta Bydgoszczy, od godz. 11 w Przystani Bydgoszcz po raz kolejny zostaną rozegrane widowiskowe Wyścigi Smoczych Łodzi na Brdzie. Nie zabraknie występów grup tanecznych i wokalnych. W specjalnej strefie dziecięcej, ustawione zostaną zamki dmuchane i trampoliny, a zabawy poprowadzą przeszkoleni animatorzy. Gwiazdą wieczoru będzie bydgoska grupa Dubska.
Zobacz:
Seksowne Ring Girls KSW 39 [ZDJĘCIA]
Polub "Express" na Facebooku
Bydgoszcz dawniej i dziś