
Drożyzna na sklepowych półkach nie chce wyhamować. W październiku codzienne zakupy były droższe średnio o przeszło 26 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem.
O ile podrożały margaryna, masło, cukier, chleb, mięso, ser, mąka, makaron, olej i inne często kupowane produkty? Sprawdźcie w galerii ▶▶

Masło - wzrost cen w porównaniu do października ubiegłego roku o 41,8 proc.
Spośród dwunastu przeanalizowanych kategorii, w październiku rok do roku średnio najmocniej podrożały produkty tłuszczowe – o 48,8%. I to kolejny miesiąc, w którym otwierają zestawienie drożyzny.
* Dane pochodzą z raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych”, autorstwa UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych. Analiza objęła blisko 50 najczęściej wybieranych przez konsumentów produktów codziennego użytku. Łącznie zestawiono ze sobą ponad 32 tys. cen detalicznych z prawie 41 tys. sklepów należących do 64 sieci handlowych.

Olej – wzrost o 53,6 proc.
– Rosnące ceny oleju to efekt drogiej ropy naftowej i gazu. W istniejącej sytuacji rynek paliwowy wykorzystuje olej rzepakowy w związku z zapotrzebowaniem na biopaliwa. To natomiast może mieć swoje przełożenie na ceny oleju kupowanego przez konsumentów detalicznych – mówi dr Justyna Rybacka.

Mąka – 40,7 proc.
Na drugim miejscu w rankingu drożyzny znajdują się produkty sypkie – jako cała kategoria podrożały o 37,3% rok do roku.