
Twoje pomidory żółkną? Mierzą się z chorobą? Warto zmienić sposób ich podlewania. Sama deszczówka może nie poradzić sobie ze skalą problemu. Zamiast kupować gotowce o wątpliwym składzie, warto w pierwszej kolejności wypróbować naturalne metody.
Przepisy na naturalne mikstury znajdziesz na kolejnych slajdach naszej galerii >>>

Pomidory lubią żyzną, próchniczą i przepuszczalną ziemię. Ważne jest też regularne podlewanie i nawożenie. Można uprawiać je w szklarniach, doniczkach, a także sadzić w ogrodzie. Trzeba być jednak świadomym tego, że uprawa pomidorów tylko z pozoru jest taka łatwa. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy pomidory chorują i zaczynają żółknieć.

Woda z miodem
Woda z miodem również może nieść wiele korzyści dla naszych pomidorów. Miód stymuluje wzrost roślin i pobudza ich rozwój. A to znacznie sprzyja uprawie sadzonek, a także wpływa na późniejszy smak pomidorów. Ponadto miód chroni młode sadzonki przed chorobami, w tym także żółknięciem.
Aby stworzyć miksturę, wystarczy mieć 1 litr odstanej wody i dodać do niej 1 łyżeczkę miodu. W razie potrzeby można podwoić dawkę. Co ważne - zaleca się, aby miód pochodził z naturalnego środowiska. Inaczej może wyrządzić więcej szkód, niż pożytku.

Łupiny z warzyw zalane wodą
Warto pamiętać, że pomidory do prawidłowego rozwoju potrzebują azotu, fosforu i potasu. Zaleca się raz na dwa tygodnie zasilać je odżywką z łupin warzyw. Do przygotowania odżywki potrzebujesz:
- 25 dag łupin czosnku,
- 25 dag łupin cebuli,
- 10 litrów wody.
Mieszanka powinna odstać w zacienionym miejscu przez 10 dni. Następnie, jeśli jej kolor zrobi się delikatnie brązowy, należy rozcieńczyć 100 ml nawozu w 1l wody.