https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pestycydy w kaszy, mące i płatkach! GIS przebada 80 tysięcy próbek żywności! [15.03.2020 r.]

online za money.pl
GIS przebada 80 tysięcy próbek produktów żywieniowych zawierających zboża. Badanie ma wykryć te, które zawierają rakotwórczy glifosfat.
GIS przebada 80 tysięcy próbek produktów żywieniowych zawierających zboża. Badanie ma wykryć te, które zawierają rakotwórczy glifosfat. pixabay
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o planowanych badaniach na obecność glifosfatu produktów zbożowych. Badaniami ma zostać objęte 80 tysięcy próbek żywności - informuje portal money.pl.

- W związku z doniesieniami dotyczącymi zawartości glifosatu w produktach zbożowych zlecone będą dodatkowe badania kasz, płatków i mąki w kierunku badania pestycydów specyficznych dla tych produktów - stwierdził rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego GIS Jan Bondar cytowany przez Polską Agencję Prasową.

Sprawdź również:

Te produkty mogą szkodzić zdrowiu. Zobacz przed czym ostrzega Główny Inspektor Sanitarny! Lista produktów, które mogą szkodzić >>>

Ostrzeżenia GIS: Te produkty mogą szkodzić zdrowiu i życiu!

Pestycydy w produktach zbożowych. Czym jest glifosfat?

Glifosat to pestycyd, środek chemiczny stosowany w rolnictwie, wykorzystywany jest do oprysków pól uprawnych zbóż przeznaczonych do produkcji żywności dla ludzi oraz pasz dla zwierząt. Zwiększa on ryzyko chorób nowotworowych, zwłaszcza chłoniaka nieziarniczego. Glifosatowi przypisuje się również negatywny wpływ na bakterie układu pokarmowego, a w efekcie problemy trawienne, zaburzenia hormonalne, autyzm, chorobę Alzheimera, depresję, chorobę Parkinsona oraz choroby wątroby. Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami działająca pod egidą Światowej Organizacji Zdrowia, już w 2015 r. sklasyfikowała ten preparat jako "prawdopodobnie rakotwórczy".

Kasza gryczana wycofana. Wykryto glifosfat

Przypomnijmy, że Lidl Polska zdecydował o wycofaniu kaszy gryczanej z glifosfatem. Pisaliśmy o tym niedawno. Szczegóły poniżej.

Lidl wycofuje kaszę gryczaną z pestycydami

GIS przebada żywność.
Niedawno Fundacja Konsumentów FoodRentgen opublikowała raport, z którego wynika, że 40 procent kasz gryczanych zawiera glifosat. Raport został opublikowany po przebadaniu próbek 10 kasz gryczanych, sprzedawanych w polskich sklepach. Raport został skrytykowany przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, które stwierdziło, że został on opublikowany, by wywołać strach wśród konsumentów, podważyć zaufanie do systemu kontroli żywności, a metodologia prowadzonych badań budzi wątpliwości. Mimo tej opinii, Gis zdecydował o wszczęciu kontroli.

Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak najwięcej - to wszem i wobec słyszymy w obecnych czasach. Dietetycy, blogerzy kulinarni, kucharze podkreślają, że zarówno warzywa, jak i owoce są bogate w mikroelementy i witaminy, które są źródłem zdrowia. To prawda, ale warto wiedzieć, że niektóre warzywa mogą szkodzić. Zobacz, jakie warzywa mogą poważnie szkodzić zdrowiu! >>><center>300 Plus - wszystko, co musisz wiedzieć o programie.<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/6f65fb94-cdc8-0896-3737-2ee1332c4b2a,245a9551-8cfa-6d92-e99d-188bdf738dd6,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script></center>

Warzywa to samo zdrowie? Nie zawsze. Zobacz, jak warzywa mog...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Komentarze 33

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

p
pani

unijny rolnik to nasza zaglada

G
Gość
5 marca, 19:19, Jurek:

Jak to produkty polskie są zatrute ? Co wy patrioci !!! To nie prawda !!! Jestem Polakiem i proszę Was skończcie mitami. Polscy producenci żywności to oszuści i truciciele Nr 1 w całej Europie. !!!

Wygląda na to ,że w tym kraju szczęśliwości wszelakiej nawet chleb powszedni jest zatruty. A straszą nas koronawirusem?

T
Taka prawda

Polski rolnik to największy truciciel

m
matahari
5 marca, 18:11, Gość:

Dlaczego zboża nie są badane na zawartość pestycydów już w skupie tylko przetwory na sklepowych półkach ? Chyba to trochę za późno dla tych co kupili i zjedli ! Polska papierologia i pęd za kasą po trupach.

Polak Polakowi polakiem...

G
Gość

Dlaczego zboża nie są badane na zawartość pestycydów już w skupie tylko przetwory na sklepowych półkach ? Chyba to trochę za późno dla tych co kupili i zjedli ! Polska papierologia i pęd za kasą po trupach.

J
Jfk

Od pół roku planuje. Niech się w końcu za robotę wezmą!!

G
Gość
3 marca, 17:38, Gość:

Mit o zdrowej polskiej żywności to bajka. Tego nikt nie nadzoruje ani nikt nie bada

Zgadzam się w 100%. Nikt nie nadzoruje rolników, a ci sypią i pryskają bez opamiętania. Jeśli chodzi o badania to takie są wykonywane, ale kary otrzymują nie ci co zawinili. Gdzie kupić zdrowe produkty rolne? Handluje się tym co jest. Powinno się zabronić stosowania takiej ilości chemii w rolnictwie. Ale wtedy byłoby drożej. Ludzie tego nie chcą. Wybór jest taki, że albo jemy tanią truciznę, albo drożej ale zdrowiej.

P
Piotr
1 marca, 16:26, Gość:

Podziękujcie importera zbóż z Ukrainy bo tam pryskają czym popadnie byle tanio a my to jemy

Nas tym szajsem zalewają na Francuzi duńczycy i niemcy którzy prudukoja na Ukrainie a na Lubelszczyźnie to wszystko schodzi ale co kto im zrobi cena w dół leci. Chamstwo.

G
Gość

Informacja o glifosacie w żywności wstrzyma robienie zapasów na wypadek epidemii

G
Gość
3 marca, 13:57, Roman:

Dlaczego nikt nie zbada oleju rzepakowego !!! Glifosat jest oficjalnie dopuszczony do stosowania na rzepak tuż przed koszeniem

3 marca, 17:34, Gość:

Olej rzepakowy jest raczej bezpieczny pomimo, że zlewa się rzepak glifosatem bez opamiętania. Glifosat w ogóle nie rozpuszcza się w olejach

Więc czy podczas tłoczenia oleju z rzepaku, glifosad nie wejdzie w skład tegoż oleju? Skąd wiesz, że tak jest?

M
M. A.

Czy wiadomo kiedy Gis zacznie kontrole? Jak można sprawdzić, co wykryły, kiedy i gdzie były...?

G
Gość
3 marca, 9:54, Gość:

Dzisiejsze rolnictwo, bez chemii i nawozów oznaczać będzie wielki wzrost cen żywności, a w dodatku jej brak,a dla ludzi głód!! Jak na razie to za nasze zatruwanie odpowiedzialne są wielki sieci handlowe gdzie hurtem kupują duże partie żywności! Więc nie oczekujcie że będzie zdrowa. Marchew cz warzywa z Lidla tak ładne nigdy sam nie wychodujesz we własnym ogródku. Te warzywa owoce i zboża dziś bez chemii i nawozów nie urosną. One są już zmienione genetycznie przez tych same firmy co produkują chemię rolnicza! 30 lat temu gdy były jeszcze małe gospodarstwa w których oprócz upraw roślin, chodowano zwierzęta, a obornik od nich złożył za nawóz! Dziś nie ma na wsi hodowli! Na pole sypie się tonami nawozy chemiczne ! Wszystkie te zmiany to nakaz UE! Małe gospodarstwo no ma szans przetrwania! Więc nie oczekujcie że będzie wam się żyło zdrowo!

3 marca, 17:37, Gość:

wWcale nie, we Francji czy Hiszpanii produkty bio są ok. 30 % droższe. Można...?

Lepiej wytwarzać i jeść mniej dobrego niż dużo złego i chorować.

G
Gość

Mit o zdrowej polskiej żywności to bajka. Tego nikt nie nadzoruje ani nikt nie bada

G
Gość
3 marca, 9:54, Gość:

Dzisiejsze rolnictwo, bez chemii i nawozów oznaczać będzie wielki wzrost cen żywności, a w dodatku jej brak,a dla ludzi głód!! Jak na razie to za nasze zatruwanie odpowiedzialne są wielki sieci handlowe gdzie hurtem kupują duże partie żywności! Więc nie oczekujcie że będzie zdrowa. Marchew cz warzywa z Lidla tak ładne nigdy sam nie wychodujesz we własnym ogródku. Te warzywa owoce i zboża dziś bez chemii i nawozów nie urosną. One są już zmienione genetycznie przez tych same firmy co produkują chemię rolnicza! 30 lat temu gdy były jeszcze małe gospodarstwa w których oprócz upraw roślin, chodowano zwierzęta, a obornik od nich złożył za nawóz! Dziś nie ma na wsi hodowli! Na pole sypie się tonami nawozy chemiczne ! Wszystkie te zmiany to nakaz UE! Małe gospodarstwo no ma szans przetrwania! Więc nie oczekujcie że będzie wam się żyło zdrowo!

wWcale nie, we Francji czy Hiszpanii produkty bio są ok. 30 % droższe. Można...?

G
Gość
3 marca, 13:57, Roman:

Dlaczego nikt nie zbada oleju rzepakowego !!! Glifosat jest oficjalnie dopuszczony do stosowania na rzepak tuż przed koszeniem

Olej rzepakowy jest raczej bezpieczny pomimo, że zlewa się rzepak glifosatem bez opamiętania. Glifosat w ogóle nie rozpuszcza się w olejach

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski