- W związku z doniesieniami dotyczącymi zawartości glifosatu w produktach zbożowych zlecone będą dodatkowe badania kasz, płatków i mąki w kierunku badania pestycydów specyficznych dla tych produktów - stwierdził rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego GIS Jan Bondar cytowany przez Polską Agencję Prasową.
Sprawdź również:
Ostrzeżenia GIS: Te produkty mogą szkodzić zdrowiu i życiu!
Pestycydy w produktach zbożowych. Czym jest glifosfat?
Glifosat to pestycyd, środek chemiczny stosowany w rolnictwie, wykorzystywany jest do oprysków pól uprawnych zbóż przeznaczonych do produkcji żywności dla ludzi oraz pasz dla zwierząt. Zwiększa on ryzyko chorób nowotworowych, zwłaszcza chłoniaka nieziarniczego. Glifosatowi przypisuje się również negatywny wpływ na bakterie układu pokarmowego, a w efekcie problemy trawienne, zaburzenia hormonalne, autyzm, chorobę Alzheimera, depresję, chorobę Parkinsona oraz choroby wątroby. Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami działająca pod egidą Światowej Organizacji Zdrowia, już w 2015 r. sklasyfikowała ten preparat jako "prawdopodobnie rakotwórczy".
Kasza gryczana wycofana. Wykryto glifosfat
Przypomnijmy, że Lidl Polska zdecydował o wycofaniu kaszy gryczanej z glifosfatem. Pisaliśmy o tym niedawno. Szczegóły poniżej.
Lidl wycofuje kaszę gryczaną z pestycydami
GIS przebada żywność.
Niedawno Fundacja Konsumentów FoodRentgen opublikowała raport, z którego wynika, że 40 procent kasz gryczanych zawiera glifosat. Raport został opublikowany po przebadaniu próbek 10 kasz gryczanych, sprzedawanych w polskich sklepach. Raport został skrytykowany przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, które stwierdziło, że został on opublikowany, by wywołać strach wśród konsumentów, podważyć zaufanie do systemu kontroli żywności, a metodologia prowadzonych badań budzi wątpliwości. Mimo tej opinii, Gis zdecydował o wszczęciu kontroli.
Warzywa to samo zdrowie? Nie zawsze. Zobacz, jak warzywa mog...
