
Jagody, poziomki, jeżyny, dzikie maliny
Jagody, poziomki, jeżyny, dzikie maliny - tych owoców nie powinniśmy jeść bezpośrednio z krzaków, które rosną dziko. Na nieumytych owocach mogą znajdować się larwy tasiemców bąblowców, które znajdują się w kale m.in. lisów. Bąblowica to groźna choroba, która przez lata może być bezobjawowa. Śmiertelność u osób chorujących na bąblowicę wielojamową wynosi 90 procent.

Wiśnie
Wiśnie - te owoce niestety wchłaniają większość chemii, którą się nimi pryska. Jeśli sięgamy po wiśnie, wybierajmy owoce z upraw, które nie stosują pestycydów. Jedzenie pryskanych chemią owców - nie tylko wiśni - może wywoływać alergie i zwiększać ryzyko wystąpienia różnych poważnych chorób, w tym także nowotworowych.

Czarny bez
Czarny bez - jego sok zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia organizm. Jeśli przygotowujemy sok z kwiatów i owoców czarnego bzu we własnym zakresie, powinniśmy pamiętać, by poddać je obróbce w wysokiej temperaturze, która niszczy zawarty w liściach i kwiatach czarnego bzu cyjanek. Uwaga - liście, korzenie i konary czarnego bzu są toksyczne dla ludzi!

Kiwi
Kiwi zawiera dużą ilość enzymów z grupy peptydaz, odpowiadające za rozkład białek. Enzymy te mogą powodować alergie, a osoby uczulone na nie po zjedzeniu kiwi mogą mieć kłopoty z oddychaniem - enzymy mogą powodować skurcze oskrzeli, a w skrajnych przypadkach nawet zapalenie płuc.