
Rabarbar
Rabarbar - częścią jadalna tej rośliny jest tylko łodyga. Nie wolno spożywać liści, które zawierają kwas szczawiowy, powodujący zatrucie pokarmowe, wymioty i bóle brzucha.

Grejpfrut
Grejpfruty - kategorycznie nie wolno ich spożywać, jeśli zażywamy antybiotyki, leki antyalergiczne lub te, które obniżają ciśnienie i cholesterol. Substancje chemiczne, zawarte w tych owocach potęgują działanie leków, powodując wzrost stężenia farmaceutyków we krwi, co prowadzi do uszkodzeń nerek, krwawienia z przewodu pokarmowego, niewydolność oddechową. W skrajnych przypadkach u osób z osłabionym układem odpornościowym, reakcja farmakokinetyczna może spowodować zgon już po zjedzeniu jednego owocu lub wypicia szklanki soku, nawet na kilka godzin po zażyciu leków.

Cytryna
Cytryna - cytryny nie powinniśmy podawać z gorącą herbatą z fusami. W herbacie, szczególnie tej liściastej, znajduje się glin, a w połączeniu z cytryną tworzy on cytrynian glinu. Ten składnik odkłada się w mózgu i przyczynia się do rozwoju choroby Alzhimera. Cytrynę powinno dodawać się do przestudzonej herbaty, którą wcześniej powinno się odfiltrować z fusów i liści.

Truskawki
Truskawki to ulubione owoce wielu Polaków. Po zjedzeniu truskawek wydziela się histamina, która odpowiada za alergię. Często po zjedzeniu truskawek u alergików występuje pokrzywka na skórze lu wysypka. Truskawki mogą działać przeczyszczająco. Zawierają również salicylany, które wywołują alergię, objawiającą się dusznościami, kaszlem i obrzękiem twarzy. Truskawki nie są również wskazane dla chorych na zespół jelita drażliwego i kandydozę.