
Czarny bez
Czarny bez - jego sok zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia organizm. Jeśli przygotowujemy sok z kwiatów i owoców czarnego bzu we własnym zakresie, powinniśmy pamiętać, by poddać je obróbce w wysokiej temperaturze, która niszczy zawarty w liściach i kwiatach czarnego bzu cyjanek. Uwaga - liście, korzenie i konary czarnego bzu są toksyczne dla ludzi!

Grejpfrut
Grejpfruty - kategorycznie nie wolno ich spożywać, jeśli zażywamy antybiotyki, leki antyalergiczne lub te, które obniżają ciśnienie i cholesterol. Substancje chemiczne, zawarte w tych owocach potęgują działanie leków, powodując wzrost stężenia farmaceutyków we krwi, co prowadzi do uszkodzeń nerek, krwawienia z przewodu pokarmowego, niewydolność oddechową. W skrajnych przypadkach u osób z osłabionym układem odpornościowym, reakcja farmakokinetyczna może spowodować zgon już po zjedzeniu jednego owocu lub wypicia szklanki soku, nawet na kilka godzin po zażyciu leków.

Jagody, poziomki, jeżyny, dzikie maliny
Jagody, poziomki, jeżyny, dzikie maliny - tych owoców nie powinniśmy jeść bezpośrednio z krzaków, które rosną dziko. Na nieumytych owocach mogą znajdować się larwy tasiemców bąblowców, które znajdują się w kale m.in. lisów. Bąblowica to groźna choroba, która przez lata może być bezobjawowa. Śmiertelność u osób chorujących na bąblowicę wielojamową wynosi 90 procent.

Kiwi
Kiwi zawiera dużą ilość enzymów z grupy peptydaz, odpowiadające za rozkład białek. Enzymy te mogą powodować alergie, a osoby uczulone na nie po zjedzeniu kiwi mogą mieć kłopoty z oddychaniem - enzymy mogą powodować skurcze oskrzeli, a w skrajnych przypadkach nawet zapalenie płuc.