
Rabarbar
Rabarbar - częścią jadalna tej rośliny jest tylko łodyga. Nie wolno spożywać liści, które zawierają kwas szczawiowy, powodujący zatrucie pokarmowe, wymioty i bóle brzucha.

Wiśnie
Wiśnie - te owoce niestety wchłaniają większość chemii, którą się nimi pryska. Jeśli sięgamy po wiśnie, wybierajmy owoce z upraw, które nie stosują pestycydów. Jedzenie pryskanych chemią owców - nie tylko wiśni - może wywoływać alergie i zwiększać ryzyko wystąpienia różnych poważnych chorób, w tym także nowotworowych.

Truskawki
Truskawki to ulubione owoce wielu Polaków. Po zjedzeniu truskawek wydziela się histamina, która odpowiada za alergię. Często po zjedzeniu truskawek u alergików występuje pokrzywka na skórze lu wysypka. Truskawki mogą działać przeczyszczająco. Zawierają również salicylany, które wywołują alergię, objawiającą się dusznościami, kaszlem i obrzękiem twarzy. Truskawki nie są również wskazane dla chorych na zespół jelita drażliwego i kandydozę.

Cytryna
Cytryna - cytryny nie powinniśmy podawać z gorącą herbatą z fusami. W herbacie, szczególnie tej liściastej, znajduje się glin, a w połączeniu z cytryną tworzy on cytrynian glinu. Ten składnik odkłada się w mózgu i przyczynia się do rozwoju choroby Alzhimera. Cytrynę powinno dodawać się do przestudzonej herbaty, którą wcześniej powinno się odfiltrować z fusów i liści.