
Zobacz 15 owoców, które mogą źle wpływać na zdrowie
Lato to czas, kiedy chętniej sięgamy po owoce. Niektóre jednak mogą źle wpływać na nasze zdrowie i powodować różne dolegliwości.
Zobaczcie 10 owoców, których spożycie może źle się skończyć ->
Bolek i Lolek, Rumcajs, Miś Uszatek - sprawdźcie, jak dobrze pamiętacie bajki z PRL-u [QUIZ]
OBEJRZYJ KONIECZNIE!:
Przejazd ulicami Bydgoszczy w 1990 roki i tą samą trasą 25 lat później! [WIDEO]
Dzięki refleksowi kierowca oszukał przeznaczenie i uniknął wypadku z ciężarówką [WIDEO]

Jabłka
Jabłka - mówi się, że jedno jabłko dziennie pozwala zachować dobre zdrowie przez długi czas. Jest w tym sporo prawdy, ale pamiętajmy, że jabłka długo się trawią i jeśli w żołądku znajduje się inna treść, proces trawienia się wydłuży, organizm będzie produkował większe ilości soków trawiennych, co w efekcie może wywołać niestrawność i ból brzucha. Nie wolno spożywać pestek jabłek, zawierających amigdalinę. Ten enzym w połączeniu z sokami trawiennymi uwalnia cyjanek - który - jak wiadomo - jest trucizną. Jabłek (i pomarańczy) nie powinny jeść osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna - po zjedzeniu tych owoców mogą one odczuwać znaczny dyskomfort w jamie brzusznej.

Arbuz
Arbuzy - niektóre mogą poważnie zaszkodzić osobie, która sięgnie po ten owoc. Jeśli zdarzy nam się kupić arbuza, który ma popękaną skórkę i białe pestki - to znaczy, że do jego uprawy użyto hormonów wzrostu. Spożywanie takich owoców zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych

Banan
Banany - te owoce to bogate źródło magnezu, potasu, witamin z grupy B i błonnika. Spożywania bananów jednak powinny wystrzegać się osoby, które cierpią na choroby jelit, a zwłaszcza te z zespołem jelita drażliwego. Trawione w jelitach owoce powodują zwiększoną produkcję gazów i w efekcie ból brzucha. Banany niewskazane są także dla osób chorujących na drożdżycę (kandydozę).