
W lutym siejemy warzywa, które są przeznaczone na kiełki np. rzodkiewki, rzeżuchy, soczewicy, brokułu czy soi. Są one źródłem witamin i minerałów, co sprawdzi się idealnie w okresie, gdzie nie mamy dużego dostępu do świeżej zieleniny.

Jeśli nie posiadamy kiełkownic, możemy nasiona umieścić w słoiku, który przykryjemy watą. Należy jednak pamięta, by zwrócić uwagę na opakowanie – musi być ono oznaczone, jako nasiona na kiełki.
Uwaga! Nie wszystkie kiełki warzyw nadają się do spożycia.

Luty, to również czas wysiewu niektórych ziół. Warto postawić doniczki na parapecie, by w każdej chwili można było dodać je do potraw.

W lutym siejemy głównie:
estragon - nadający się do potraw kuchni francuskiej,
rozmaryn – sprawdzający się jako dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej
szałwię – posiadającą wiele właściwości leczniczych.