Tych owoców i warzyw lepiej nie jedz! Są najbardziej toksyczne
Owoce i warzywa zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je jeść. Najlepiej szukać ich przede wszystkim w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością oraz jak najstaranniej myć. Oto lista toksycznych owoców i warzyw, które według raportu Environmental Working Groupsą najbardziej szkodliwe. A które to owoce i warzywa? Zobacz w naszej galerii.
Environmental Working Group, amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia, co roku przygotowuje raport, w którym publikuje informacje o najbardziej toksycznych produktach spożywczych. Tym razem skupiono się w badaniach na warzywach i owocach.
Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.
Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć.
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Zobacz w galerii zdjęć listę owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów.
