
- Mój mąż od 20 lat nie je mięsa i zawsze myśleliśmy o założeniu takiego miejsca, jakim jest restauracja Naturalna. Na początku mieliśmy jedzenie wegetariańskie, ale ze względu na chęć bycia bardziej przychylnym środowisku i mniej inwazyjnym dla zwierząt – przekształciliśmy się na kuchnię wegańską. Działamy już od 4 lat i nadal nie brakuje nam pomysłów na roślinne dania – mówi Sandra Banach, właścicielka restauracji Naturalna.

Azjatyckie gołąbki, truflowy Ramen, wrapy czy burgery – skosztujemy w restauracji Falla (ul. Gdańska 26). To miejsce serwuje dania wegetariańskie i wegańskie w orientalnych smakach. Przekonamy się, że smaki Bliskiego Wschodu i całego świata, możemy spróbować również w Bydgoszczy.

Weź się nie gap, chodź na Vegab! Tak brzmi hasło restauracji przy ulicy Długiej 1. Mięso zastępuje bio-tofu, strączki i białko pszeniczne. Do tego znajdziemy w nim świeże warzywa i sos. Ich składniki są bogatym źródłem białka, żelaza, wapnia i witaminy C. Vegaba możemy skosztować z hummusem, żurawiną, rzepą czy ananasem. Może to być nowe doświadczenie dla naszych kubków smakowych.

- Vegab jest moim zdaniem najlepszą knajpą. Jestem wiernym bywalcem od otwarcia. Mają tam menu podstawowe i co jakiś czas dodają vegaby limited edition. Jesienią szczególnie polecam vegab żurawinowy! W Falli bardzo często zmieniają menu, dzięki czemu jest bardzo zróżnicowane – mówi Natalia, miłośniczka kuchni wegetariańskiej.