Ostrzeżenie GIS: Kolejny produkt wycofany z Polski!
Nowe ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS podał w najnowszym komunikacie ostrzeżenie dotyczące przyprawy papryka słodka mielona.

Powodem wycofania papryki słodkiej mielonej jest wykrycie obecności bakterii Salmonella.
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną.
Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe - ostrzega GIS.
Ten produkt uznano za niebezpieczny: Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
Kraj pochodzenia: HISZPANIA
Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny
Groźne bakterie w papryce mielonej
Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma CARUM wszczęła procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii oraz postępowanie producenta z zabezpieczonym produktem.
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu „Papryka słodka mielona. Masa netto 20g”, szczególnie bez obróbki cieplnej.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają wskazaną partię produktu. Produkt z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.
Listerioza - objawy
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
Wideo: Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odcinek 24
