
To dzieje się z organizmem, gdy jemy buraki
Buraki to bardzo wartościowe warzywo, pełne składników odżywczych. Posiadają właściwości lecznicze i działają bardzo korzystnie na nasz organizm. Zobacz, jak je spożywać, aby otrzymywać najlepsze efekty i dla kogo nie są wskazane.
Buraki zawierają duże ilości magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynk. Ze względu na te składniki mineralne poleca się je osobom zmagającym się z anemią. Nie wszyscy powinni je jednak spożywać w dużych ilościach. Zobaczcie, co dzieje się z organizmem, gdy jemy buraki - szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Buraki zawierają duże ilości magnezu, żelaza, fosforu, potasu, cynk. Ze względu na te składniki mineralne poleca się je osobom zmagającym się z anemią.

Dostarczają też mało znane pierwiastki: cez i rubid. Buraki są bardzo niskokaloryczne, bo na 100 g. mają tylko 43 kcal. Zwierają też witaminę B, C, A, E, K, błonnik pokarmowy, kwas foliowy.

Dzięki tym witaminom działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wspomagają pracę serca i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Oczyszczają jelita z toksyn i mają pozytywny wpływ na trawienie.