Mitem jest twierdzenie, że dziś doskonały gin może powstać tylko w Holandii czy Anglii - krajach, z którymi wiąże się historia tego trunku.
<!** Image 2 align=right alt="Image 146483" sub="Gin Lubuski, Gin Lubuski Lime, Gin&Tonic, Nalewka Babuni - te trunki przygotowywane są według tradycyjnej receptury Fot. Adam Zakrzewski">Stosowanie autentycznych destylatów i nalewów z owoców i ziół do produkcji alkoholi nie jest zwyczajną praktyką polskich firm z branży alkoholowej. Wielu przedsiębiorców wykorzystuje sztuczne dodatki. Niższa cena często idzie w parze ze słabą jakością trunku.
Na szczęście, istnieją na polskim rynku alkoholowym firmy, dla których jakość jest rzeczą nadrzędną. - Gin Lubuski od wielu lat wytwarzany jest według tej samej oryginalnej, tradycyjnej receptury - mówi Dariusz Polak, dyrektor ds. marketingu i eksportu firmy VINPOL. - Do produkcji wykorzystujemy autentyczny destylat jałowcowy. Tym różni się od wielu innych produktów, które w rzeczywistości są sztucznie aromatyzowanym ginem - tłumaczy.
Gin Lubuski stanowi 60 procent rynku całej kategorii tego gatunku alkoholu w Polsce. Oryginalny smak zawdzięcza nie tylko owocom jałowca, ale także mieszance ziół, na którą składają się: anyż, arcydzięgiel, kardamon, kminek, kolendra, skórki owoców cytrusowych, korzeń anżeliki, tataraku, korzeń kasji, kwiat nagietka, cynamon, liść laurowy, gorzkie migdały i lukrecja.
<!** reklama>A w jakiej formie smakuje najlepiej? Drink powstały na bazie tego trunku (popularny gin z tonikiem) jest jednym z najpopularniejszych w Polsce i na świecie. - Jeżeli ktoś nie przepada za gorzkawym smakiem toniku, proponowałbym spróbować ginu z colą z dodatkiem odrobiny cytryny i dwóch kostek lodu - radzi Dariusz Polak. - Jest to propozycja niezbyt jeszcze popularna, ale warto spróbować -
Vinpol proponuje klientom również Gin Lubuski Lime o smaku limetkowym. A dla osób, które jeszcze nie próbowały klasycznego drinka, przygotował Gin&Tonic - gotową mieszankę o przyjemnym, słodkawym smaku w niepowtarzalnej aluminiowej buteleczce.
Nalewka Babuni jest kolejną propozycją dla tych wszystkich, którym bliskie są takie wartości, jak naturalność, ekologia i tradycja. Każda butelka o wyróżniającym się kształcie zamykana jest naturalnym, drewniany korkiem, a częściowo ręcznie wykonana etykietka przytwierdzona jest do produktu za pomocą bawełnianej wstążki. Nalewka Babuni powstaje dzięki wykorzystaniu spirytusowego nalewu na owoce. - Użycie autentycznego nalewu, na przykład wiśniowego, sprawia, że spożywając trunek rzeczywiście czujemy pełnię smaku i zapachu tego owocu - mówi Dariusz Polak. - Nalewka jest co prawda nieco droższa od innych alkoholi tej kategorii dostępnych na rynku, ale warto pamiętać, że do produkcji wykorzystujemy surowce najwyższej jakości, które są co najmniej dwa razy droższe od przeciętnych - dodaje.
Spróbuj nalewki
- 90 procent konsumentów podaje nalewkę w sposób klasyczny: w kieliszku do słodkiego wina, ale warto np. podczas rodzinnego sobotniego spotkania wypróbować inne pomysły. - Nalewka z lodami smakuje wyśmienicie - mówi Dariusz Polak. - Jeśli ktoś woli nieco mocniejsze trunki, proponuję do wina dodać brandy w proporacja 1:1 lub 1:2 z kostką lodu - podpowiada.