
Mięta to roślina wykazująca właściwości prozdrowotne i oprócz tego, że jest chętnie stosowana w kuchni jako przyprawa, jest bardzo popularna w ziołolecznictwie.
W galerii opisujemy, przy jakich dolegliwościach i schorzeniach warto stosować napar z mięty. Po niego powinny sięgnąć szczególnie panie!
Zobacz więcej informacji >>>

Łagodzi dolegliwości ze stronu układu pokarmowego
Mięta jest naturalnym środkiem, który hamuje skurcze mięśni przewodu pokarmowego i dzięki temu doskonale łagodzi bóle brzucha, objawy niestrawności i nudności. Warto ją stosować w czasie chemioterapii - łagodzi nudności i wymioty. Stosować ją mogą również osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS). Napar z mięty działa również oczyszczająco.
Mięta działa rakotwórczo >>>

Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo
Mięta zielona jest bogatym źródłem antyoksydantów. Zawiera flawony, flawany, kwas rozmarynowy, witaminę C. Napar (którego przepis podajemy w dalszej części artykułu) pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę C w 2 procentach. Mięta pomaga regenerować uszkodzone przez wolne rodniki komórki organizmu. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, jest również skutecznym remedium na uszkodzenia komórek wywołane stresem oksydacyjnym, który powodują choroby nowotworowe, cukrzyca, i choroby układu sercowo-naczyniowego.
Po miętę powinny sięgnąć panie >>>

Po miętę powinny sięgać szczególnie panie!
Badania udowodniły, że mięta pozwala zredukować w kobiecym organizmie poziom męskich hormonów (m.in. testosteronu) i zwiększyć poziom żeńskich hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Wystarczą dwie filiżanki naparu z mięty dziennie, by w organizmie kobiety zaczęło dochodzić do pożądanych zmian.
Pozbądź się z miętą niechcianego owłosienia >>>