1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Pistacje, nazywane często "zielonym złotem", zdobywają coraz...
fot. PPG

Pistacje, nazywane często "zielonym złotem", zdobywają coraz większą popularność w kulinariach na całym świecie. Ich delikatny, lekko słodkawy smak doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i wytrawnymi. Wypieki z dodatkiem pistacji zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale także apetyczny, zielonkawy kolor, który dodaje im wiosennej świeżości.

2 z 7
Dubaj słynie z przepychu i luksusu, co znajduje...
fot. PPG

Dubaj słynie z przepychu i luksusu, co znajduje odzwierciedlenie również w produkowanej tam czekoladzie. Dubajska czekolada, często wzbogacana egzotycznymi dodatkami, uchodzi za jedną z najbardziej ekskluzywnych na świecie. Jej aksamitna konsystencja i głęboki smak doskonale uzupełniają delikatność sernika pistacjowego, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

3 z 7
Przepis na sernik pistacjowy z dubajską...
fot. PPG

Przepis na sernik pistacjowy z dubajską czekoladą

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych

  • 100 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone

  • 250 g twarogu sernikowego

  • 150 g cukru

  • 3 jajka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 100 g drobno zmielonych pistacji

  • 100 ml śmietanki 30%

  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Polewa:

  • 100 g dubajskiej czekolady mlecznej

  • 50 ml śmietanki 30%

4 z 7
Przygotowanie:Spód: Herbatniki zmiel na drobny pył i...
fot. PPG

Przygotowanie:

  1. Spód: Herbatniki zmiel na drobny pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masę wyłóż na dno tortownicy (średnica ok. 20 cm), wyrównaj i lekko dociśnij. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut, następnie odstaw do ostygnięcia.

  2. Masa serowa: W dużej misce połącz serek mascarpone, twaróg i cukier. Miksuj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Dodaj mąkę ziemniaczaną, zmielone pistacje, śmietankę oraz ekstrakt migdałowy. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

  3. Pieczenie: Masę serową wylej na przygotowany spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 60 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostygnięcia. Następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

    CIĄG DALSZY NA KOLEJNYCH SLAJDACH >>>

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

Zobacz również

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę