
TOP 3 najlepszych diet, miejsce 3
3. Fleksitarianizm - to taki „ograniczony wegetarianizm”. Dieta ta składa się przede wszystkim z warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych. Białko w tej diecie jest dostarczane głównie z roślin. Co istotne, fleksitarianizm dopuszcza jedzenie mięsa – nie trzeba z niego całkowicie rezygnować, ale konieczne jest zwiększenie udziału potraw wegetariańskich w diecie.
Fleksitarianizm polega w dużej mierze nie na odejmowaniu pokarmów, ale ich dodawaniu. Mowa tu o pięciu grupach posiłków:
- zastępujących mięso, np. fasola, jajka;
- owocach, warzywach;
- produktach pełnoziarnistych;
- produktach mlecznych;
- zdrowym cukrze.
Fleksitarianizm jest łatwy do opanowania – po pierwsze istnieje sporo przepisów, które łatwo wykonać, poza tym nawet jedząc na mieście, z reguły udaje się znaleźć w menu pozycję odpowiadającą zasadom tej diety.

TOP 3 najlepszych diet, miejsce 2
2. Dieta DASH - zwalcza wysokie ciśnienie krwi, ponadto jest dietą kompletną – jej stosowanie zapewnia dostarczanie do organizmu wszelkich niezbędnych składników odżywczych.
Jadłospisy DASH często przypominają te z diety śródziemnomorskiej. Stosujący ten rodzaj diety powinni pamiętać:
- o jedzeniu jak największej ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, drobiu oraz produktów zawierających niskotłuszczowy nabiał;
- o wprowadzaniu do diety produktów, które są bogate w potas, wapń i błonnik.
- o unikaniu pełnotłustych produktów mlecznych, tłustego mięsa, olejów tropikalnych, słodyczy i słodkich napojów.
Dieta DASH charakteryzuje się także ograniczaniem sodu. Można spożywać najwyżej 2300 miligramów sodu dziennie.

1. Dieta śródziemnomorska
1. Dieta śródziemnomorska - jest dietą bogatą w warzywa i ryby, a ubogą w czerwone mięso, cukier i tłuszcze nasycone.
Dieta śródziemnomorska zapobiega nowotworom, wspiera pracę serca i mózgu, zapobiega powstawaniu cukrzycy.
Co istotne, inaczej jedzą Hiszpanie, a inaczej Włosi lub Grecy, dlatego nie ma jednej „diety śródziemnomorskiej”. Pewne zasady są jednak wspólne:
- W jadłospisie tej diety znajduje się dużo warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, fasoli, orzechów, roślin strączkowych, ryb i innych owoców morza.
- Oliwa z oliwek to jeden z podstawowych składników tej diety. Wykorzystuje się ją m.in. do sałatek.
- Jajka, sery i jogurty powinno się jeść z umiarem.
- Należy wybierać raczej drób, a nie mięso czerwone.
Na diecie śródziemnomorskiej można pić czerwone wino – ale należy je zachować na specjalne okazje. Podobnie jak słodycze.