
Najgorsze ryby na wigilię
Niektórych ryb należy unikać, nie tylko w wigilię. Jakich? Szczegóły znajdziesz na kolejnych slajdach.

Panga pełna hormonów
Panga to ryba hodowana głównie w Azji, w niskiej jakości przepełnionych zbiornikach. Jej zaletą jest delikatny smak i brak charakterystycznego, ostrego, rybnego zapachu. Posiada znikomą wartość odżywczą, a dodatkowo w jej hodowli wykorzystuje się mnóstwo antybiotyków i hormonów, które zaburzają pracę naszego organizmu.

Makrela i zatrucia
Makrela może być rybą zdrową, o ile zostanie zamrożona natychmiast po złowieniu. Nawet krótki czas jej magazynowania sprawia, że zaczyna się w niej wydzielać toksyczna substancja – skombrotoksyna. Powoduje ona zawroty i bóle głowy, problemy z sercem, nudności i wymioty, a także pokrzywkę.

Tuńczyk z rtęcią
W mięsie tuńczyka łatwo gromadzą się metale ciężkie, takie jak rtęć, dodatkowo jest ono źródłem histaminy wywołującej stan zapalny w organizmie oraz zaostrzające alergie. Powinniśmy unikać tuńczyka, szczególnie tego z puszki – związki zawarte w opakowaniu mogą przenikać do mięsa.