Pije się go nie tylko na powitanie Nowego Roku i nie tylko w karnawale, bo - jak mówią jego miłośnicy - szampan zawsze dobry jest!
<!** Image 2 align=right alt="Image 141338" sub="Takie otwieranie szampana nie w każdych okolicznościach jest wskazane / Fot. Jupiterimages">- Pamiętam, jak z narzeczonym, a dziś moim mężem, witaliśmy 1994 rok na placu przed Zamkiem Królewskim w Warszawie. Setki ludzi i każdy z szampanem - wspomina Katarzyna Pietraszak, rzeczniczka prasowa Okręgowego Inspektoratu Pracy. - O północy wystrzeliły setki korków, a szampan lał się strumieniami po wszystkich zgromadzonych, w tym, oczywiście, po nas. Byliśmy w szampańskim epicentrum! Do domu wracaliśmy cali mokrzy, klejący, z zapachem szampana i plamami, które trudno było usunąć z kurtek.
By uniknąć plam na ubraniu i uderzenia korkiem, który mógłby wystrzelić w naszą stronę, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
<!** reklama>W jeziorze łatwiej
- Butelkę z szampanem zawsze kierujemy w przeciwnym kierunku niż ten, gdzie znajdują się goście, trzymając ją pod kątem około 45 stopni - radzi Agata Dzierlęga, kierowniczka gastronomii w hotelu „Słoneczny Młyn” w Bydgoszczy. - Oczywiście, otwieranie butelki z szampanem rozpoczynamy od usunięcia sreberka i drucika chroniącego korek. By korek nie wystrzelił nam w sufit, jedną ręką trzymamy butelkę za szyjkę owiniętą na przykład serwetką, a jednocześnie drugą chwytamy dolną część butelki i delikatnie obracamy ją, dopóki korek lekko się nie wysunie. Proszę pamiętać, że kręcimy butelką, a nie korkiem!
Okazuje się, że degustowanie szampana jest o wiele prostsze pod... wodą.
- Wystarczy, nie przechylając butelki, do jej otworu przyłożyć usta lub aparat tlenowy. Dzięki ciśnieniu szampan sam napływa do buzi - wyjaśnia Jan Szamraj, który wzniósł w ten sposób jeden z sylwestrowych toastów na głębokości 15 metrów w jeziorze Piłanko na Mazurach.
Powitanie Nowego Roku to dla pasjonujących się nurkowaniem często jedyna okazji do odrobiny kontrolowanego szaleństwa.
- Niektórzy biorąc ślub także wznoszą symboliczny toast pod wodą. Jednak tych okazji w życiu profesjonalnego nurka nie powinno być zbyt wiele, bo wszyscy dobrze wiemy, że alkohol i woda to nie jest dobre połączenie - dodaje Janek, dla którego nurkowanie jest od dziewięciu lat ulubionym hobby.
Frytki na zakąskę?
Wieloletnie kolekcjonowanie butelek szampana do najbardziej trafionych hobby nie należy, bowiem w przypadku musującego wina - w przeciwieństwie do wina niegazowanego - nie obowiązuje zasada: im starsze, tym lepsze.
- Najlepszy wiek dla szampana to 3-4 lata, chociaż są marki szczególnie selekcjonowane, które można przechowywać dłużej - wyjaśnia Andrzej Różański, właściciel sieci sklepów specjalistycznych „W&S”.
Jeśli już szampana przechowujemy, to najlepiej na leżąco, ale...
- Pod takim kątem, żeby korek był częściowo zanurzony w winie, a częściowo miał dostęp do powietrza - dodaje Andrzej Różański.
Można powiedzieć, że czas nie jest też sprzymierzeńcem szampana zaraz po otwarciu butelki ze względu na „uciekające” bąbelki.
- W sprzedaży jest dużo różnych zamykaczy do butelek, ale, moim zdaniem, szampana najlepiej wypić w ciągu maksymalnie godziny po otwarciu. Wtedy najlepiej smakuje - twierdzi właściciel sklepów W&S.
Gwiazda Hollywoodu Marilyn Monroe twierdziła, że szampan najlepiej smakuje z... frytkami. Natomiast szefowie kuchni i koneserzy zgodnie przyznają, że szlachetny trunek jest odpowiedni do bardzo wielu dań. A krążące od wielu lat powiedzonko mówi, że szampana nie trzeba koniecznie podawać do jedzenia, bo równie dobry jest „w trakcie, przed i po posiłku”.
- Osobiście uważam, że podczas picia szampana największe znaczenie mają towarzystwo i miła atmosfera - mówi szefowa gastronomii w hotelu „Słoneczny Młyn”. - A z czym szampan będzie najlepiej smakował? Z pewnością będą to owoce morza, foie gras, desery i owoce, także te w czekoladzie.
Dla dzieci a niezdrowy
Szampańskie wino wytwarzane jest z autoryzowanych szczepów zarówno winogron czerwonych, jak i białych, ale zdecydowanie królują szampany z win białych.
Zdrowotne właściwości wina, zwłaszcza podawanego do posiłku, są powszechnie znane, ale czy każdy może sięgnąć po szampana?
- Ze względu na zawartość alkoholu szampan w pierwszej kolejności nie powinien być spożywany przez dzieci i młodzież, kobiety w ciąży i matki karmiące - wymienia Katarzyna Pietkun, dietetyczka.
Jednak nie od dziś wiadomo, że w zabawie dzieci lubią naśladować dorosłych. Producenci napojów sprzedają tzw. „dziecięcego szampana”, czyli bezalkoholowy napój musujący w butelce łudząco podobnej do tej z trunkiem dla dorosłych. Można mieć jednak wątpliwości, czy bezalkoholowym szampanem dzieci faktycznie mogą wznieść toast na zdrowie.
- Taki napój na pewno nie jest zalecany dla małych dzieci - przestrzega Katarzyna Pietkun. - Ze względu na obecność dwutlenku węgla daje uczucie sytości oraz może być przyczyną wzdęć i bólów brzucha. Ponadto tego typu napoje dostarczają dużo cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Zdecydowanie lepiej serwować dzieciom „drinki” z naturalnych soków, których szklanka pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.