https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na ten smak masz godzinę

Justyna Tota
Pije się go nie tylko na powitanie Nowego Roku i nie tylko w karnawale, bo - jak mówią jego miłośnicy - szampan zawsze dobry jest!

Pije się go nie tylko na powitanie Nowego Roku i nie tylko w karnawale, bo - jak mówią jego miłośnicy - szampan zawsze dobry jest!

<!** Image 2 align=right alt="Image 141338" sub="Takie otwieranie szampana nie w każdych okolicznościach jest wskazane / Fot. Jupiterimages">- Pamiętam, jak z narzeczonym, a dziś moim mężem, witaliśmy 1994 rok na placu przed Zamkiem Królewskim w Warszawie. Setki ludzi i każdy z szampanem - wspomina Katarzyna Pietraszak, rzeczniczka prasowa Okręgowego Inspektoratu Pracy. - O północy wystrzeliły setki korków, a szampan lał się strumieniami po wszystkich zgromadzonych, w tym, oczywiście, po nas. Byliśmy w szampańskim epicentrum! Do domu wracaliśmy cali mokrzy, klejący, z zapachem szampana i plamami, które trudno było usunąć z kurtek.

By uniknąć plam na ubraniu i uderzenia korkiem, który mógłby wystrzelić w naszą stronę, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

<!** reklama>W jeziorze łatwiej

- Butelkę z szampanem zawsze kierujemy w przeciwnym kierunku niż ten, gdzie znajdują się goście, trzymając ją pod kątem około 45 stopni - radzi Agata Dzierlęga, kierowniczka gastronomii w hotelu „Słoneczny Młyn” w Bydgoszczy. - Oczywiście, otwieranie butelki z szampanem rozpoczynamy od usunięcia sreberka i drucika chroniącego korek. By korek nie wystrzelił nam w sufit, jedną ręką trzymamy butelkę za szyjkę owiniętą na przykład serwetką, a jednocześnie drugą chwytamy dolną część butelki i delikatnie obracamy ją, dopóki korek lekko się nie wysunie. Proszę pamiętać, że kręcimy butelką, a nie korkiem!

Okazuje się, że degustowanie szampana jest o wiele prostsze pod... wodą.

- Wystarczy, nie przechylając butelki, do jej otworu przyłożyć usta lub aparat tlenowy. Dzięki ciśnieniu szampan sam napływa do buzi - wyjaśnia Jan Szamraj, który wzniósł w ten sposób jeden z sylwestrowych toastów na głębokości 15 metrów w jeziorze Piłanko na Mazurach.

Powitanie Nowego Roku to dla pasjonujących się nurkowaniem często jedyna okazji do odrobiny kontrolowanego szaleństwa.

- Niektórzy biorąc ślub także wznoszą symboliczny toast pod wodą. Jednak tych okazji w życiu profesjonalnego nurka nie powinno być zbyt wiele, bo wszyscy dobrze wiemy, że alkohol i woda to nie jest dobre połączenie - dodaje Janek, dla którego nurkowanie jest od dziewięciu lat ulubionym hobby.

Frytki na zakąskę?

Wieloletnie kolekcjonowanie butelek szampana do najbardziej trafionych hobby nie należy, bowiem w przypadku musującego wina - w przeciwieństwie do wina niegazowanego - nie obowiązuje zasada: im starsze, tym lepsze.

- Najlepszy wiek dla szampana to 3-4 lata, chociaż są marki szczególnie selekcjonowane, które można przechowywać dłużej - wyjaśnia Andrzej Różański, właściciel sieci sklepów specjalistycznych „W&S”.

Jeśli już szampana przechowujemy, to najlepiej na leżąco, ale...

- Pod takim kątem, żeby korek był częściowo zanurzony w winie, a częściowo miał dostęp do powietrza - dodaje Andrzej Różański.

Można powiedzieć, że czas nie jest też sprzymierzeńcem szampana zaraz po otwarciu butelki ze względu na „uciekające” bąbelki.

- W sprzedaży jest dużo różnych zamykaczy do butelek, ale, moim zdaniem, szampana najlepiej wypić w ciągu maksymalnie godziny po otwarciu. Wtedy najlepiej smakuje - twierdzi właściciel sklepów W&S.

Gwiazda Hollywoodu Marilyn Monroe twierdziła, że szampan najlepiej smakuje z... frytkami. Natomiast szefowie kuchni i koneserzy zgodnie przyznają, że szlachetny trunek jest odpowiedni do bardzo wielu dań. A krążące od wielu lat powiedzonko mówi, że szampana nie trzeba koniecznie podawać do jedzenia, bo równie dobry jest „w trakcie, przed i po posiłku”.

- Osobiście uważam, że podczas picia szampana największe znaczenie mają towarzystwo i miła atmosfera - mówi szefowa gastronomii w hotelu „Słoneczny Młyn”. - A z czym szampan będzie najlepiej smakował? Z pewnością będą to owoce morza, foie gras, desery i owoce, także te w czekoladzie.

Dla dzieci a niezdrowy

Szampańskie wino wytwarzane jest z autoryzowanych szczepów zarówno winogron czerwonych, jak i białych, ale zdecydowanie królują szampany z win białych.

Zdrowotne właściwości wina, zwłaszcza podawanego do posiłku, są powszechnie znane, ale czy każdy może sięgnąć po szampana?

- Ze względu na zawartość alkoholu szampan w pierwszej kolejności nie powinien być spożywany przez dzieci i młodzież, kobiety w ciąży i matki karmiące - wymienia Katarzyna Pietkun, dietetyczka.

Jednak nie od dziś wiadomo, że w zabawie dzieci lubią naśladować dorosłych. Producenci napojów sprzedają tzw. „dziecięcego szampana”, czyli bezalkoholowy napój musujący w butelce łudząco podobnej do tej z trunkiem dla dorosłych. Można mieć jednak wątpliwości, czy bezalkoholowym szampanem dzieci faktycznie mogą wznieść toast na zdrowie.

- Taki napój na pewno nie jest zalecany dla małych dzieci - przestrzega Katarzyna Pietkun. - Ze względu na obecność dwutlenku węgla daje uczucie sytości oraz może być przyczyną wzdęć i bólów brzucha. Ponadto tego typu napoje dostarczają dużo cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Zdecydowanie lepiej serwować dzieciom „drinki” z naturalnych soków, których szklanka pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kaja
Uwielbiam szampana, zawsze lubiłam go dużo bardziej niż inne alkohole :) A według mnie najbardziej efektownym sposobem na otwarcie butelki jest sabrage, czyli za pomocą szabli. Nauczyłam się tego sposobu całkiem niedawno, w barze Bubbles, gdzie organizowane są pokazy szablowania i można się tego nauczyć pod okiem specjalistów. Wygląda to niesamowicie! Warto tam zajrzeć, żeby nauczyć się sztuki sabrage, ale również na kieliszek pysznych bąbelków czy po prostu pyszny obiad czy kolację :)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski