
JOGURT I OWOCE
Łączenie nabiału z kwaśnymi owocami może prowadzić do zmniejszenia zgagi, ale zmienia florę jelitową, więc może równocześnie powodować powstawanie toksyn w przewodzie pokarmowym. Efektem mogą być alergie. Lepiej nie łączyć tłustych potraw oraz zimnego jogurtu z owocami. Istnieją pewne sposoby, aby ułatwić jej trawienie - lepiej wybrać jogurt naturalny o temperaturze pokojowej i wzbogacić go odrobiną rodzynek, miodu oraz cynamonu.

HERBATA Z CYTRYNĄ
Herbata dostarcza organizmowi polifenoli, jej liście zawierają również glin, który skumulowany w organizmie prowadzi do powstawania chorób. Warto wzbogacić herbatę kilkoma kroplami soku z cytryny, ponieważ kwaśne środowisko i wysoka temperatura sprawiają, że glin zmienia się w cytrynian glinu oraz ułatwiają jego przyswajanie. Ważne jest jednak, aby cytrynę do herbaty dodawać po wyjęciu fusów.

MLEKO I OWOCE CYTRUSOWE
Mleko jest trudne do strawienia przez żołądek, dodatkowo wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy lub brak enzymu trawiącego białko. Produktów mlecznych nie należy łączyć z owocami cytrusowymi czy warzywami. Zawartość kwasów owocowych sprawia, że mleko się warzy w żołądku. Ponadto takie połączenie może powodować gazy.

OGÓREK I POMIDOR
Surowe ogórki zawierają askorbinazę – enzym, który utrudnia wchłanianie witaminy C. Dlatego lepiej nie łączyć zielonych ogórków z warzywami bogatymi w witaminę C, takimi jak papryka, pomidor czy natka pietruszki, aby nie stracić tego silnego antyoksydantu. By temu zapobiec, można zakwasić ogórki sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.