
CUKIER I BIAŁKA
Jeśli po posiłku zawierającym sporo białka zje się spory deser, można spodziewać się problemów żołądkowych. Cukier wpływa na enzymy trawiące białka i spowalnia ich działanie. W efekcie trawienie pokarmu zajmuje więcej czasu i istnieje ryzyko niestrawności. Zdecydowanie lepiej jest jadać słodycze kilka godzin po posiłku zawierającym białko.

BIAŁKO I SKROBIA
Procesy trawienia tych dwóch składników odżywczych są zupełnie inne. Białka trawione są w żołądku, a skrobia - w jelicie cienkim. Podczas trawienia białek powstrzymana w żołądku skrobia staje się toksyczna.

OWOCE I SKROBIA
Samodzielnie zjedzone owoce szybko się trawią, ale w połączeniu ze skrobią znajdującą się w ryżu, ziemniakach czy pieczywie długo pozostają w żołądku, gdzie dochodzi do ich fermentacji.

PRODUKTY MLECZNE I ANTYBIOTYKI
Niektóre antybiotyki wiążą się z wapniem, żelazem oraz innymi minerałami pochodzącymi z produktów mlecznych. Podczas stosowania antybiotyku lepiej unikać spożywania mleka, jogurtu czy sera oraz produktów nabiałowych przynajmniej dwie godziny przed i dwie godziny po zażyciu tabletek.